Annonse
UNN-direktør Tor Ingebrigtsen forlater skuta etter 11 år som sjef, og sier PCI-striden med Helse Nord har vært med på å fremskynde hans avgang. Foto: Lina Livdatter/Nordlys

Han har tatt UNN et steg videre

Tor Ingebrigtsen er faglig sterk og har bygd videre på en solid grunnmur ved UNN. Men fagmannen strakk ikke til i møtet med nordnorsk lokalpolitikk.

PCI-striden mellom UNN og Helse Nord har fått sitt første offer. Tor Ingebrigtsen beskriver saken som sitt største nederlag gjennom 11 år som toppsjef, og nå går han av som direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

-PCI-saken har vært uvanlig krevende og har påvirket min lyst og motivasjon for å fortsette i stillingen, sa Ingebrigtsen da han møtte pressen tirsdag.

Nå slipper Ingebrigtsen belastningen ved å gjennomføre et vedtak i Helse Nord som han var sterkt uenig i.

Timingen for Ingebrigtsens avgang - og måten han ordlegger seg på -  understreker den store avgrunnen som har åpnet seg mellom Helse Nords ledelse og det største og viktigste medisinske miljøet i Nord-Norge.

Det er en alvorlig konflikt som truer selve fundamentet for det nordnorske helseforetaket, en situasjon helseminister Bent Høie ser ut til å lukke øynene for.

I Helse Nord tyder mye på at følelser og lokale dragkamper er retningsgivende, mens fakta og faglige kriterier ved universitetssykehuset i Tromsø tillegges mindre vekt enn tidligere.

Saken er at Ingebrigtsen tok et modig valg da han stilte seg bak egne ansatte, med et budskap om å se nordnorsk helhet, og advarsler mot oppsplitting av små fagmiljøer i spesialisthelsetjenesten.

Men Helse Nord-styret, med Marianne Telle i spissen, brøt ned all tillit med en prosess og et vedtak som i praksis gjorde det umulig for Ingebrigtsen å fortsette som direktør.

Men Ingebrigtsen må selv bære noe av ansvaret for nederlaget i PCI-saken. Nå tar han selvkritikk for at UNN ikke har lyktes med å fortelle en inkluderende historie om seg selv som landsdelens felles sykehus.  I Tromsø er det, stein på stein, bygd opp et sykehus i verdensklasse, som bokstavelig talt utgjør forskjellen på liv og død for nordlendingene.

Folk fra Rana og Kirkenes som har fått livreddende behandling og omsorgsfull pleie, vet dette. Men om det noensinne er mulig for de lokalpolitiske miljøene i Bodø å akseptere at det er slik, er sannelig ikke godt å si. Men Ingebrigtsen mener altså at UNN ikke har lagt ned nok arbeid i å etablere en viktig forståelse for UNNs rolle.

Å lede et stort sykehus med nesten 7000 ansatte, krever lederskap med høy smerteterskel, og evne til å takle press fra særinteresser på alle kanter. Både fra egne eiere, med harde økonomiske styringskrav, og fra de ansatte, med sine forventninger om mer penger til drift.

For Ingebrigtsen har den konstante maktkampen med Legeforeningen preget store deler av direktørperioden. Et vedvarende høyt konfliktnivå har blitt løftet ut i det offentlige rom. Det har i perioder splittet de ansatte, og svekket autoriteten internt.

Pasientsikkerheten ved UNN har ved flere anledninger blitt utfordret i offentligheten. Her har Tor Ingebrigtsen slitt med å møte kritikken på en tillitsvekkende måte.

Samtidig har Ingebrigtsen fått til store investeringer ved sykehuset, og han har bygd sterke og kloke bånd til forskning og utdanning ved UiT Norges arktiske universitet.

Nå starter jakten på hans etterfølger. Det er liten tvil om at helsefaglig bakgrunn er en forutsetning for å fylle rollen. Deretter solid politisk forståelse. Og vektlegging av åpenhet.

En direktør ved UNN skal og må ikke lukke øyne og øre for kritikk, verken internt eller eksternt. Det har kanskje vært det fremste ankepunktet mot Ingebrigtsen.

Samtidig blir det ikke lett å finne Ingebrigtsens etterfølger. Han forlater en av de mest krevende lederrollene i Nord-Norge, kanskje den aller mest krevende.

Spesielt faglig er det store sko som skal fylles etter Tor Ingebrigtsen. For pasientene i Nord-Norge er det viktig at styret finner en god og samlende erstatter.

Nevrokirurgen Tor Ingebrigtsen forlater et UNN hvor han har bygd et solid fundament, og en institiusjon som er viktigere for nordlendingene enn noensinne.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse