Annonse
Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik ble kalt "nyttig idiot" etter at resultatet av forhandlingene om sammenslåingen av Troms og Finnmark var klart. Debatten etterpå er spekket med grove utskjellinger og har tydeligvis fått fram det verste i folk. Her er Vassvik sammen med mekler Knut Storberget og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk. Foto: Scanpix/Heiko Junge

"Nyttige idioter" og nettroll

Og på Facebook ser nettrollene sitt snitt til å stelle i stand skikkelig fest med grove personangrep, utskjelling, ærekrenkelser og injurier.

Først framstilles fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) som en «nyttig idiot» av partikollega Wenche Pedersen. Så kommer tidligere nestleder i Ap, Helga Pedersen, på banen og uttaler at Finnmark nå blir avviklet som demokratisk arena. Det koker i Finnmark – unnskyld, Øst-Finnmark – etter at forhandlingsresultatet når det gjelder fylkessammenslåingen ble kjent. Og på Facebook ser nettrollene sitt snitt til å stelle i stand skikkelig fest med grove personangrep, utskjelling, ærekrenkelser og injurier.

Det er deprimerende lesning.

«Forrædere, satans svikere, judaser, idioter og korrupte jævler som ikke behøver å komme hjem igjen. Husk gjenreisningen i 1945! Dødsavtale for Finnmark.»

Det er bare et lite utdrag av debattnivået på Fb- siden til «Vi som vil ha Finnmark fylke som egen region». Her er det lov å boltre seg fritt med karakteristikker av luguber karakter, gjerne med henvisning til andre verdenskrig, evakuering og nedbrenning.

Det er greit å være sint og skuffet, men dette er hatefullt.

At nettrollene ikke bryr seg om fakta er gammelt nytt. Men når både Wenche Pedersen og Helga Pedersen, partiveteraner i Ap, går i bresjen med uttalelser som er ute av alle proporsjoner, er det tydelig at noen har fått krampetrekninger i innspurten.

Hva mener en tidligere nestleder i landets største parti når hun hevder at «Konsekvensen av avtalen er at alt av beslutningsmakt flyttes ut av Finnmark. Realiteten er at Finnmark blir avviklet som demokratisk arena»?

Med 35 delegater i det framtidige, sammenslåtte fylkestinget er altså Finnmark uten demokratisk innflytelse? Helga Pedersen ønsker at fylkestinget, som i mars skal behandle avtalen, skal avvise den. Det samme gjør lederen i Vadsø Ap, Wenche Pedersen. Nå skal fylkespartiet mobiliseres til å si nei. Det er trolig, og forhåpentligvis, fåfengt.

Men før Pedersen og Pedersen fyrer opp faklene og forbereder folketog i Øst-Finnmark, kan det kanskje være greit å ta en pust i bakken, også i Tana og Vadsø Ap. Hva med å se på hvilke muligheter avtalen gir for nettopp Finnmark?

Fylket har, ved siden av samferdsel innenfor Finnmark, også fått ansvaret for FOT-rutene i flytrafikken i nord. Fiskerihavnene er på Finnmarks bord. Pluss  assisterende toppleder i fylkesadministrasjonen. Finnmark er ikke avspist med ubetydeligheter, slik noen liker å framstille det.

For de mest spennende nye arbeidsoppgavene i den nye regionen legges til Finnmark. Det gjelder nye etater som skal jobbe med klima og miljøproblematikk, samt nordområdeutvikling og internasjonalt fokus. Det står stemplet «Framtid», med stor F, på disse etikettene.

Hos flokken «vi som vil ha alt akkurat sånn som det har vært til nå», er det dessverre vanskelig å finne framtidstenking eller utviklingstrekk.

Det hadde vært bedre om man hadde kastet kortene og latt regjeringen  bestemme det hele, mener Båtsfjords ordfører Geir Knutsen (Ap). Han er redd resultatet vil skade Arbeiderpartiet, som risikerer å få skylden for det hele.

Men om Ap får skylden, har man i stor grad seg selv å takke. Å erklære en av sine egne,  i dette tilfellet fylkesordfører Vassvik som «nyttig idiot», hjelper godt på når det gjelder oppfatning om eventuelle skyldspørsmål.

Et diktat fra kommunalministeren ville nok passet de som vil opprettholde myten om de fæle søringan som kommer og skal bestemme alt for oss. Men offerrollen kler ingen. Om denne krigen skulle ende med ordrer fra statsråden, er det vært et definitivt nederlag for folket, både i Finnmark og Troms.

Og det er jo et skikkelig paradoks når de som skriker høyest mot å bli styrt fra Oslo, nå vil kaste kortene og be kommunalministeren ta over.

Det er grunn til å minne om at selv om finnmarkingene generelt ikke er for  fylkessammenslåingen, så viser en meningsmåling at et flertall på 65 prosent i de to fylkene ønsker Tromsø som regionhovedstad. Selv i Vest-Finnmark er det flertall for Tromsø.

Ordfører Johan Vasara i Kautokeino er for fylkessammenslåing, han er lei av å bli oversett på grunn av andre indre konflikter i fylket, især mellom Hammerfest og Alta. Det er med andreord ingen unison jubel for Vadsø i dette betente spørsmålet.

Forhåpentligvis har forhandlingsdelegasjonen gjort jobben sin og forankret resultatet hos sine egne. Ingen er tjent med et negativt vedtak i fylkestinget. Og det vil uansett aldri endre et stortingsvedtak.

  

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse