Annonse
Bildene fra Iran, der 31-årige Vida Movahed holder opp hijaben har gått verden rundt. Det er en djerv kamp disse damene fører, mot et regime som ikke er kjent for å være nådige mot demonstranter. I likestillingslandet Norge derimot, strever vi fremdeles med å si nei til den totale kvinneundertrykkingen som gjemmer kvinnene, ansiktsløse, i teltlignende plagg.

Modige damer og pinglete lovforslag

Og der hvor vi nå kunne satt foten ned,nemlig i skole og utdanningssammenheng, sørger mikropartiet Venstre for at det motsatte skjer.

De vet at de arresteres når de stiller seg opp, på gater og torg, med hijaben dinglende på en pinne. De vet at de risikerer straff for å protestere mot diktaturet og prestestyret.

Likevel: modige, iranske kvinner går gjerne i fengsel for å bli kvitt hijaben, dette forhatte religiøst-politiske plagget.

I Norge stritter et borgerlig regjeringsparti mot å forby heldekkende religiøst-politiske kvinneplagg på utdanningsinstitusjoner. Venstre kom inn i regjeringen i januar, og har brukt de knappe tre månedene etterpå til blant annet å reversere og minimalisere et opprinnelig lovforslag mot bruk av niqab og burka på våre utdanningsinstitusjoner. Nå er lovforslaget ribbet, nærmest til det komiske, slik at det skal bli forbudt å bære ansiktsdekkende plagg inne i klasserom og auditorium, mens det er helt ok å hekte dem på seg i friminutter og pauser, i korridorer, kantine, bibliotek osv.

Landets nye minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V), mener at retten til å gå maskert på skole- og universitetsområder reiser viktige prinsipielle og juridiske spørsmål. Men, helt overordnet,  skriver hun, er det regjeringens målsetning at Norge skal være et åpent samfunn!

Åpenhet er en av grunnpilarene i et demokrati. På hvilken måte tror Venstre at samfunnet vårt blir åpent om mennesker kan gå med masker i det offentlige rom?

I utgangspunktet foreslo regjeringen at forbudet mot ansiktsdekkende plagg skulle gjelde på hele utdanningsinstitusjonens område. Sett fra et åpenhets- og sikkerhetsmessig synspunkt, burde vi fått et forbud som gjaldt alt offentlig rom. I stedet kommer man med en mini-minivariant til Stortinget.

Frp har vært forkjemperen for et forbud som skulle gjelde hele utdanningsinstitusjonens område. Men med Venstre ved regjeringsbordet eter Frp kameler. Det er ganske enkelt utrolig at Siv Jensen kan gi sin støtte til dette.

Arbeiderpartiet derimot, holder stand. En av de sterkeste kritikerne til det barberte lovforslaget, er Jan Bøhler (Ap). Bøhler er stortingsrepresentant, og har i en årrekke vært opptatt av innvandringspolitikken, herunder også heldekkende kvinneplagg. For det er han blitt kalt både «vantro hund» og «innvandringsfiendtlig». Bøhler har nesten hele livet bodd i Groruddalen hvor han omgås innvandrere i stor grad, noe han trives godt med.

Han er nå skuffet over det han kaller et utvannet niqab-forbud.

 _ Dette er altfor dårlig og nærmest udemokratisk i forhold til hva et bredt flertall på Stortinget har bestilt. Læringsmiljøet på skolen består av mye mer enn når elevene sitter ved pulten. Det er like viktig å se hverandres ansikter og ha god kontakt og kommunikasjon når elevene er sammen i hele det åpne skolelandskapet og læringsmiljøet som moderne skoler er. Elevene diskuterer, jobber, opplever, blir kjente, leker, har møter og løser oppgaver sammen rundt på skolen utenom klasserommet. Tilsvarende gjelder for studenter. Når vi vil at de skal kunne se hverandres ansikter for å få best mulig kontakt og kommunikasjon, må det gjelde hele læringsmiljøet, ikke innsnevret til bare klasserommet og forelesningssalen, skriver han på sin Facebook-side.

Han legger til at Ap kommer til å stemme for det opprinnelige forslaget.

Debatten om de heldekkende plaggene burde ha rast lenge nok nå. Niqab og burka er uttrykk for totalitær og ekstrem islam, dette er ikke «bare» klesplagg. Et eksempel er norske Aisha, kvinnen som for noen år siden reiste rundt i landet, delvis statsfinansiert, for å holde foredrag og forklare og ufarliggjøre de kvinneundertrykkende plaggene. Målgruppen var norske skoleklasser.

 Tre år etterpå sluttet den samme niqabkledte foredragsholderen seg til IS, og drev propagandamaskineriet sitt via nettet, fra den “vidunderlige” islamske staten hvor alt var så fantastisk at demokratiske idéer var totalt unødvendige.

Ansiktsdekkende plagg kun gjelder kvinner. Tildekkingen har som formål å forhindre at den stakkars mannen får seksuelle tanker i skallen. Den samme idéen ligger bak hijaben, ifølge de iranske kvinnene som nå tør å protestere i en grasrotmotstand som på sikt kan true hele prestestyret i Iran.

Bildene fra Iran, der 31-årige Vida Movahed holder opp hijaben har gått verden rundt. Det er en djerv kamp disse damene fører, risikoen de tar er stor. Dette regimet har ikke ord på seg for å være nådige mot demonstranter.

Vi på vår side baler altså fremdeles med om vi skal akseptere at kvinner vandrer rundt som ansiktsløse personer i anonyme «telt» i det offentlige rom, en aksept som har som  konsekvens at vi er med på å ivareta kvinneundertrykkernes interesser. Og der hvor vi nå kunne satt foten ned, nemlig i skole og utdanningssammenheng, sørger et miniparti for at det motsatte skjer. Sånn går nu dagene, i det som en gang var et av verdens mest likestilte land.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse