Annonse
Det er troms- og tromsøvelgerne Jens Ingvald Olsen har fått mandat til å representere. Ikke finnmarkingene eller sin egen fornærmede person.

Skyter seg selv i foten

Det paradoksale er jo at dette trolig vil ramme nettopp Rødt og SVs velgere. Undersøkelser viser at kjernevelgerne til disse partiene jobber i offentlig sektor, og Troms fylke er ikke noe unntak.

Kommunepolitikeren Jens Ingvald Olsen (Rødt) var for at Tromsø skal bli administrativt og politisk hovedsete i det sammenslåtte fylket Troms og Finnmark. Men det var for drøyt fire måneder siden.

Nå har fylkespolitikeren Jens Ingvald Olsen uttalt seg. Og fylkespolitikeren vil «vektlegge en klarere distribusjon av administrative oppgaver til Finnmark».

Årsaken til snuoperasjonen skal være de andre partiene på fylkestinget sin retorikk i debatten om fylkessammenslåingen. Flere skal ha vært riktig stygge i munnen. Verst av alle er angivelig Torbjørn Bongo (Ap), for han skal ha sagt at Troms «faen ikke skal legge seg flat for Finnmark».

Om Bongo har sagt «faen» fra talerstolen eller over kaffekoppen i en pause, er ikke helt på det rene, men om det kom fra talerstolen er det merkelig at ikke fylkesordfører Knut Werner Hansen oppdaget det. Vi som har vært i fylkestinget vet at fylkesordføreren ser og hører det meste, og at han er temmelig streng på både taletid og språkbruk.

Men retorikken, fra Bongo og andre, er såpass hårreisende at den ikke bare har fått Jens Ingvald Olsen til å endre standpunkt. Nei, han sender like godt i vei sin egen lille retoriske bannbulle, og mener at flertallet av fylkespolitikerne i Troms er på «erobringstokt» i Finnmark. Rein okkupasjon altså.

Det er uklart hvilke administrative oppgaver Olsen vil legge til Vadsø. Men sammen med Rødt i Finnmark finner han vel ut av det. Og kanskje blir SV også med på laget?

Mye tyder på det. Troms SV sin representant i fellesnemda, Ellen Øset, holder kortene tett inntil brystet. Men signalene fra tungvektere i partiet er klare, både Torgeir Knag Fylkesnes og Pål Julius Skogholt har tatt til orde for en bedre fordeling i Finnmarks favør, enn det som ligger i forhandlingsresultatet. Og i det felles årsmøtet som SV i Troms og Finnmark holdt i februar, ville det være merkelig om det ikke ble lagt planer for de kommende rundene i fellesnemda.

Men får man gjennomslag for å flytte flere fylkeskommunale oppgaver til Vadsø, må det nødvendigvis gå ut over dem som per i dag utfører jobbene i Tromsø. Og det paradoksale er jo at dette trolig vil ramme nettopp Rødt og SVs velgere. Undersøkelser viser at kjernevelgerne til disse partiene jobber i offentlig sektor, og Troms fylke er ikke noe unntak. Kanskje ikke så rent få av dem befinner seg nettopp i fylkeskommunens administrasjon på Strandveien?

Det er tromsvelgerne Jens Ingvald Olsen har fått mandat til å representere. Ikke finnmarkingene eller sin egen fornærmede person. Forutsetningen for fylkespolitikernes virke er at de skal ta standpunkt ut fra hva som er best for innbyggere, nærings- og samfunnsliv i Troms de kommende årene. Men det gjør ikke Olsen. Han baserer sitt standpunkt på hvem som provoserer ham personlig i den politiske diskusjonen. Han er så krenket og misfornøyd med «nivået på debatten» at det fikk han til å endre mening totalt.

Troverdig? Ikke spesielt. Vi har sett bedre vikarierende motiver. Retorikk-kortet er oppbrukt, i alle fall for en stund, i norsk politikk. En mer sannsynlig teori er at Olsen drar en «Bongo» for å markere enda hardere avstand til, og misnøye med, et stortingsvedtak partiet Rødt er sterkt uenig i.

Man kan peke nese til storting og regjering, men ikke til egne velgere. For med trioen SV, Rødt og MDG, som heller ikke har bestemt seg, kan Troms sitt flertall i fellesnemda ryke. Med 19 representanter fra Troms mot 17 fra Finnmark, noe som overhode ikke reflekterer folketallet i de to fylkene, kan Tromsø, hvor altså Olsen sitter som gruppeleder i kommunestyret, bli taperen. Men også Sør-Troms blir taper dersom Vadsø blir “hovedstad”. Harstad-ordfører Marianne Bremnes sier rett ut at da er veien til Bodø kort.

Det er kommune og fylkestingsvalg om halvannet år. Jens Ingvald Olsen risikerer å skyte seg selv i foten. Menns og kvinners minne kan være kort, men ikke så kort at velgerne i Troms og Tromsø vil ha glemt arbeidsplasser som ble spilt bort i en politisk saus av snillisme og personlig indignasjon. 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse