Annonse
SOMMERLYST SKOLE: Det ble bygd alt for smått på ei tomt som har plass til adskillig større bygningsmasse. Det er ganske ubegripelig. Foto: Yngve Olsen

Tenk Tromsø, men bare på papiret?

Tenk Tromsø har åpenbart ikke hatt noen framtredende plass når skolekapasiteten er vurdert. Hvor er helhetstenkingen?

Tenk Tromsø har åpenbart ikke hatt noen framtredende plass når skolekapasiteten er vurdert. Hvor er helhetstenkingen?

Tromsø kommune foreslår å endre skolekretsene på Midt- og Sørtromsøya. Årsaken er at enkelte skoler har plassmangel mens andre har kapasitet til flere elever. For de fem barneskolene blir det endringer i de geografiske grensene, men den største endringen vil ramme elevene på Gyllenborg, når de skal over på ungdomsskolen. Det er bare en ungdomsskole i området, Sommerlyst, og den har ikke plass til alle. Derfor foreslås det at Gyllenborgelevene skal sokne til  Grønnåsen.

Ungdomsskolen på Sommerlyst sto ferdig for knapt to år siden. Det ble raskt klart at det splitter nye bygget var alt for lite, behovet tatt i betraktning. Forklaringen skal være at det hastet med å bygge ny skole, og at man derfor holdt seg til gamle reguleringsplaner. Dermed ble det bygd alt for smått, på ei tomt som har plass til adskillig større bygningsmasse. Det er ganske ubegripelig.

Kommunen har sagt ja til storstilte boligutbygginger over hele søndre del av øya. Det er etablert en helt ny bydel på Bjerkaker, det samme er tilfelle på Fagereng. Det fortettes med boliger i hager i området, og eldre hus er revet for å få plass til større eller mindre leilighetsbygg.

Politikerne har raust vedtatt nye boligprosjekt midt i problematikken, sist med å gi klarsignal for en masse nye leiligheter på Alfheim. I tillegg kommer Vervet og Solseilet, samt andre utbygginger av mindre størrelse. Byggeboomen har vært betydelig. Men hva med dem som skal bo i husan?

Det er lett å forstå at foreldre til elever som ikke får plass på Sommerlyst reagerer. Det er ikke vanskelig å konkludere med at den ene hånden i kommunen neppe kan vite hva den andre styrer med. Hvor er helhetstenkingen?

For samtidig som boligbyggingen har skutt fart, har kommunen drevet framtidsplanlegging i stor stil, med viktige målsettinger for infrastruktur og miljø. Kommunens prosjekt Tenk Tromsø har åpenbart ikke hatt noen framtredende plass når skolekapasiteten er vurdert. Tenk Tromsø har en mer miljøvennlig by som målsetting, og det investeres stort i nye tiltak og infrastruktur som skal bidra til å oppnå dette.

I henhold til dette, er det et stort paradoks at mange av elevene fra Gyllenborg må kjøres til Grønnåsen. For har man mer enn 4 kilometer skolevei, har man krav på transport.

Kommunestyret har vedtatt at det ikke skal bygges nye skoler, men at ledig kapasitet skal  utnyttes. Med den store boligutbyggingen som foregår på midtre og søndre del av øya, er spørsmålet hvor lenge kommunepolitikerne mener at kjøring av elever rimer med miljømålsettingene? Og hvor lenge dårlig planlegging og dårlig økonomi skal gå ut over den oppvoksende slekt?

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse