Annonse
PARKERINGSKAOS: Trygve Widding (t.h.) og Tommy Marvik kjører busslaster med turister som skal til Tromsøs severdigheter. Mangelen på parkeringsplasser for buss i nærheten av Fjellheisen, er ei stor utfordring, mener de. Foto: Mathilde Torsøe

Turisme og voksesmerter

At byen er tatt litt på senga når cruiseskip med plass til flere tusen passasjerer ankommer, viser blant annet trafikkaoset som oppstår i forbindelse med parkering i nærheten av severdighetene.

Så er det Tromsø sin tur til å bli diagnostisert med voksesmerter i forbindelse med turismen. At byen er tatt litt på senga når cruiseskip med plass til flere tusen passasjerer ankommer, viser blant annet trafikkaoset som oppstår i forbindelse med parkering i nærheten av severdighetene.

I Nordlys kan du lese om forholdene nedenfor Fjellheisen, når mange hundre mennesker kommer samtidig og vil betrakte utsikten over byen. Kapasitetsproblemene gjelder ikke selve heisen, men parkeringsmulighetene for bussene som frakter turistene til og fra. Her er det svært trangt om saligheta. Lirking og rygging med millimeterpresisjon må til, og langt fra alle får plass.

Bussjåførene forteller at de gruer seg for å kjøre inn i kaoset. Men om de kjører for å vente et annet sted, er problemene de samme: stor mangel på parkeringsplasser for bussene. Flere ser seg nødt til å parkere ulovlig for å kunne gjøre jobben sin.

Tromsø ser ganske enkelt ikke ut til å være dimensjonert for den voldsomme veksten innenfor reiselivet. Her må både kommunen og næringa selv ta noen grep for å bedre forholdene. Det er ikke hyggelig verken for de tilreisende eller de som skal jobbe i trafikkaoset, med endeløse køer og venting.

Det må la seg gjøre å få til ordninger som gjør at ikke alle passasjerene på gigantiske cruiseskip kommer til Fjellheisen, Ishavskatedralen eller andre severdigheter på omtrent samme tidspunkt. Og det må la seg gjøre å anlegge flere parkeringsplasser for bussene. Cruisetrafikken langs kysten har vokst voldsomt de siste årene, og ofte er det flere slike skip til kai i byen samtidig. Det krever god logistikk.

Det er positivt og hyggelig at så mange turister velger å besøke Nord-Norge og Tromsø. Reiselivet er blitt ei viktig næring med store ringvirkninger for det lokale handels- og næringslivet. Men også reiselivet har sin begrensning, hvis forholdene ikke legges skikkelig til rette.

Akkurat nå er vi inne i den mest hektiske tida, men om veksten i turismen fortsetter, kommer byen snart til å nå en tålegrense, om ikke noe blir gjort.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse