Annonse
Flyseteavgiften hadde den edle målsetting å få flere passasjerer over fra fly til tog! Den medførte i stedet at folk i distriktene mister flyrutetilbudet sitt. Foto: Widerøe

Hvilke overraskelser venter til høsten?

Brødtekstbilder: 
Hva med en konsekvensutredning i forkant, før man straffer folk økonomisk med politiske hjertesaker?

I fjor fikk vi sukkeravgiften. Året før det kom flyseteavgiften. Skal tro hvilke avgifts-overraskelser småpartiene Venstre og KrF varter opp med til høsten?

De trumfet igjennom hjertesakene sine under forhandlingene om nytt statsbudsjett. Uten at sakene var gjennomtenkt eller konsekvens-utredet. For effekten av  det som står i partiprogrammene er ofte verken analysert eller reflektert over. Virkningene er det menig kvinne og mann som må ta, og ikke minst næringslivet.

Venstre fikk gjennomslag for hjertesaken flyseteavgift i 2016. Avgiften hadde den edle målsetting å få flere passasjerer over fra fly til tog! Den medførte i stedet at folk i distriktene mister flyrutetilbudet sitt.

Fra høsten av kutter Widerøe 44 ruter på kortbanenettet. Det totale avgiftstrykket er blitt for høyt. - På enkelte strekninger er økningen i avgiftsgrunnlaget på 70 prosent siden 2012, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til iTromsø.

Ingen betaler mer i flypassasjeravgifter enn folk som bor i nord. Vi betaler faktisk dobbelt så mye som folk sørpå, skriver Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart og Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis, i et leserinnlegg i Nordlys. Hele 40 prosent av flybilletten er nå avgifter. Dette rammer alle som bor her oppe, og alt av næringsliv.

Målet til Venstre var altså å flytte trafikk fra fly til tog. Nå sier venstrepolitiker i Tromsø, Morten Skandfer, at flyseteavgiften for oss som bor i nord, ikke har fungert etter intensjonene! Nå skal ikke jeg legge skylden for denne Venstre-blemma på Morten Skandfer, han er ikke ansvarlig for den, men han er altså venstrepolitiker og får ta saken med sine partifeller. For hvordan i all verden kan man ha som intensjon, også i nord, at flytrafikken skal flyttes til tog, et transportmiddel som ikke eksisterer nord for Narvik?

Hva med en konsekvensutredning i forkant, før man straffer folk økonomisk med politiske hjertesaker?

Eksempel nummer to på politisk overstimulering kom i fjor høst, da KrF fikk gjennomslag for den såkalte sukkeravgiften. Det vil si, den fantes fra før, men nå fikk KrF den økt med 83 prosent.

Virkningene kjenner vi jo, de som først og fremst fikk svi var syltetøy-, saft- og brusfabrikanter. Grensehandelen økte med 30 prosent i påska i år. Folk, i alle fall de som hadde mulighet til det, rømte over grensa til Sverige og handlet det de trengte der – og tok gjerne med litt ekstra på kjøpet.

Til alt overmål fikk kaoset rundt hva som skulle være avgiftsbelagt eller ikke, et komikkens skjær over seg. For når lettbrus får avgift mens marsipanpølser går fri, da har man virkelig bommet på strategien.

Men KrF, som fremdeles skyver folkehelsa foran seg, har løsningen: nå vil partiet at brus med mindre sukker får mindre avgift enn brus med mye sukker. Denne opplagte fasiten vil imidlertid ikke bli iverksatt, før saken er utredet!

Knut Arild Hareide har enda mer på hjertet. Da det ble klart at noen handlet snop og gotteri i utenlandske nettbutikker, gikk han straks inn for å fjerne 350-kroners grensa for momsfri netthandel. Hva blir det neste? Utreisetillatelse over Bjørnfjell, Graddis eller Svinesund?

Hva vil skje i budsjettforhandlingene denne høsten? Overraskelsen blir stor hvis partene klarer å holde seg unna løsninger som i neste nu virker stikk i strid med hensiktene.

Et lite tips til politikerne helt på tampen: vi kjører gjerne tog i stedet for fly, men vi har fremdeles ikke jernbane nord for Narvik.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse