Annonse
TAPTE: Forsøket på retningsvalg og ultimatumet med å sette ledervervet i spill mislyktes, først og fremst fordi Hareides idé manglet forankring i store og viktige deler av partiorganisasjonen. Foto: NTB

KrF sitter fortsatt med trumfen

Mange på venstresiden i Ap er nok glad for at det gikk som det gikk. De ønsket seg ikke inn i en regjering med KrF som bremsekloss og premissleverandør i viktige saker.

Men Støre bør dempe skuffelsen en smule. For det er ingen hemmelighet at mange på venstresiden i hans eget parti har sett med uro på KrF sin invitasjon til regjeringsdannelse.

Aldri før har Kristelig Folkeparti fått så stor og langvarig nasjonal oppmerksomhet. Det har vært KrF minutt for minutt i mange uker, men fredag ettermiddag var dramatikken over. Knut Arild Hareides svært ambisiøse forsøk på å ta partiet i en annen retning mislyktes, med knapp margin.

Det historiske landsmøtet satte følelser i sving, og det blir en krevende jobb å samle partiet igjen. Men etterarbeidet slipper Hareide unna. Det er det andre som må ta. Forsøket på retningsvalg og ultimatumet med å sette ledervervet i spill mislyktes, først og fremst fordi Hareides idé manglet forankring i store og viktige deler av partiorganisasjonen.

Om det blir mange utmeldinger fra KrF i tiden som kommer, gjenstår å se. Men det er temmelig sikkert at de fleste av de som har deltatt i kampanje-innmeldingene i partiet de siste ukene vil falle fra. Hvor partiet skal hente nye velgere fra er et åpent spørsmål. Men det ville det vært uansett utfall av landsmøtets avstemning.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er skuffet over resultatet. Han mener dette er en trist dag for landet, og at det er synd at det Støre kaller Hareides visjonære kurs ikke vant fram. Ap-lederen er imidlertid overbevist om at muligheten kommer igjen.

Det kan Støre ha rett i. For selv om situasjonen nå synes avklart, kommer det vanskelige forhandlinger både om regjeringsmakt og framtidige budsjetter. En borgerlig regjering med både KrF og Frp inkludert vil ha sine utfordringer. Det kan være snakk om å bære staur på høyt nivå.

Men Støre bør dempe skuffelsen en smule. For det er ingen hemmelighet at mange på venstresiden i hans eget parti har sett med uro på KrF sin invitasjon til regjeringsdannelse. Venstresiden i Ap har lite til felles med KrF, spesielt i verdispørsmål. På Facebook har mange gitt uttrykk for at de slett ikke ønsker seg i en regjering med KrF som bremsekloss og premissleverandør i viktige saker.

En annen bekymring har vært at Ap risikerte å tape velgere til SV, ved å foretrekke KrF og Senterpartiet. Avskalling av enda flere velgere til SV kunne blitt prisen for å lene seg mot sentrum i politikken. Mange i Ap er nok rett og slett glad for at det gikk som det gikk.

Statsminister Erna Solberg er naturligvis fornøyd med KrFs valg. Hennes regjering er så langt sikret, og hun har alle muligheter til å lede en flertallsregjering i tiden framover.

Men forhandlingene med KrF kan bli krevende. For partiet har nå gode kort på hånden og sitter fortsatt med trumfen. Landsmøtet har stemt ja til å gå i forhandlinger med borgerlig side, ikke til å si ja til uspiselige politiske betingelser. Mye er fortsatt uklart.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse