Annonse
SØKNAD: En hel landsdel, med samtlige nordnorske kommuner, stilte seg bak Narviks søknad om å bli Norges kandidat til alpin-VM. Her feirer ordfører Rune Edvardsen sammen med andre politikere fra Nord-Norge at søknaden er levert. Foto: Fremover

Første port er passert, nå venter bratthenget

En hel landsdel forventer nå at et samlet ski-Norge stiller seg bak skistyrets beslutning, og går helhjertet inn i jobben for å få Norges første alpin-VM til Narvik!

Personlig mener jeg at hvis det er noen by her nord som kan greie dette arrangementet, så er det Narvik.

De første portene er passert, men bratthenget venter. Optimismen er likevel stor i Narvik, som altså kan få VM i alpint i 2027. En hel landsdel forventer nå at et samlet ski-Norge stiller seg bak skistyrets beslutning, og går helhjertet inn i jobben for å få arrangementet til Narvik!

Vi ser skuffelsen fra Hafjell-Kvitfjells tilhengere, og vet at motstanden mot Narvik eksisterer - fra de forskjelligste hold, faktisk. Og med behandlingen av Tromsøs OL-søknad i friskt minne, kan ingen ting tas for gitt. Etter den opplevelsen trenger man ikke spesielle konspiratoriske ferdigheter for å nære en viss mistenksomhet.

Men Narvik vant altså den nasjonale tevlingen. Et enstemmig skistyre gikk inn for byen, etter å ha vurdert alle sider ved kandidatene. Narvik skilte seg ut med mindre økonomisk risiko enn Hafjell-Kvitfjell, og dessuten en x-faktor i form av spektakulære bilder fra ei løype nesten 1000 bratte meter ned fjellsiden og rett i Ofotfjorden.

Motforestillingene mot Narviks kandidatur lot ikke vente på seg. Det skal tross alt investeres tungt i anleggene, det er betydelige utfordringer med infrastruktur rundt arrangementet, og vi vet at store idrettsfester har en tendens til å ta av økonomisk. Men å sammenligne et alpint VM i Narvik med den finansielle fiaskoen sykkel-VM i Bergen, er noe søkt. For det første er det mer midler å hente til ski-mesterskapet, for det andre vil det stå varige idrettsanlegg til gjenbruk i Narvikfjellet.

Personlig mener jeg at hvis det er noen by her nord som kan greie dette arrangementet, så er det Narvik. Med en fortid som redaktør og direktør i Fremover, er jeg vel inhabil så det holder, men i løpet av de fire årene der lærte jeg mye om byen, om kultur og en unik ståpå vilje.

Rammet av finansskandalen Terra i 2007, bar det for Narvik kommune rett ned dit hvor det er kaldt og mørkt, nemlig Robek-lista. Men der er det mange andre kommuner som også har havnet, selv uten å ha satt penger i høyrisiko fond. For noen går det tregt å komme seg ut, for Narvik tok det ikke lang tid.

Kommunen mistet i tillegg svært mange arbeidsplasser etter at store bedrifter effektiviserte, rasjonaliserte eller rett og slett gikk over ende. I løpet av en tiårs periode forsvant om lag 500 jobber. Hadde noe tilsvarende skjedd i Tromsø eller Bodø, hadde vi snakket om henholdsvis 2000 eller 1200 arbeidsplasser! Det forteller mye om dramatikken.

Likevel ble det aldri noe nasjonalt ramaskrik fra malmbyen. For narvikingen er ikke pessimist av natur. Tvert om, hun er handlings- og utviklingsorientert. Hun bretter opp ermene og starter på nytt. Slik hun har lært å gjøre det i en industrikultur som tidligere var helt avhengig av råvareprisene på verdensmarkedet. Konjunkturbevegelsene i stålindustrien satte sine spor. For narvikingen kunne ikke, som så mange andre privilegerte her i landsdelen, lene seg tilbake på offentlige arbeidsplasser.

Næringslivet i byen har etter hvert fått flere bein å stå på. Reiselivet har tatt seg opp. Og et av de fremste fortrinnene her er Narvikfjellet, til vanlig bare kalt Fjellet. Byens stolthet og et eldorado for skikjørere av alle kategorier. Nå skal potensialet tas helt ut, dersom Narvik går av med seieren i det internasjonale skiforbundet.

Men det er et godt stykke fram, og mange som skal overbevises. Kritikk mot kandidaten vil det også være. Vi befinner oss jo tross alt i Nord-Norge, for noen en problematisk og dunkel utkant i verden. Organisasjonen Framtiden i våre hender, for eksempel, er skeptisk til Narvik fordi det medfører at utøvere og publikum må fly for å komme hit.

Da vet vi det. Store arrangement bør ikke finne sted i nord, av miljøhensyn.

Men vent nå litt – til Narvik går det faktisk fint an å komme seg – med tog. Man må bare en tur innom Sverige først, før man setter seg på Ofotbanen og etter hvert kan stige av på Narvik stasjon, bare et steinkast fra alpinløypa der festen forhåpentligvis skal foregå om drøyt åtte år!

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse