Annonse
NYE UTFORDRINGER: Leder Kari-Anne Opsal og nestleder Ulf Trygve Ballo intervjues av TV2 etter at fellesnemda for fylkessammenslåingen omsider er etablert. Men nå venter en ny og betydelig utfordring for Troms. Foto: Øystein Barth Heyerdahl

Milliarder i potten

Når den ene partneren truer med skilsmisse allerede før ekteskapet er inngått, gir resultatet på mange måter seg selv.

Skal verdiene i Troms Kraft deles med finnmarkingene ved fylkessammenslåingen, eller skal kommuner og innbyggere i Troms få beholde dem selv?

Det handler om verdier for flere milliarder. Troms fylkeskommune eier 60 prosent av aksjene i Troms Kraft (TK), og disse aksjene vil gå inn i den nye sammenslåtte fylkeskommunen, dersom ikke det sittende fylkestinget bestemmer noe annet.

Saken skal opp i Troms fylkesting i mars. Det betyr at politikerne har dårlig tid. Er ikke spørsmålet avklart innen 1. januar 2020, vil aksjeposten i TK komme som en «morgengave» til Finnmark. Verdien av aksjeposten er anslått til flere milliarder, og nå er TK kommet seg etter Kraft & Kultur-skandalen. Snart er selskapet klar til å betale utbytte til sine eiere igjen. De tre siste årene før økonomien krasjet, var utbyttet 72 millioner per år.

Saken er ikke enkel å avgjøre, det er mange sterke interessenter her, og flere alternative løsninger. Man kan velge å beholde dagens modell, og ta aksjeposten med inn i det nye fylket. Man kan velge å overføre porteføljen til de 24 kommunene i dagens Troms. Eller å fordele eierposten på de kraftproduserende kommunene i dagens fylke, vurdert ut fra hvor mye kraft hver og en produserer.

Mulighetene er mange. Det snakkes også om fond eller stiftelse. Uansett hva politikerne i Troms velger, så blir det trolig bråk.

I det nye vestlands-fylket har det surnet kraftig mellom de vordende ektefellene etter at det ble kjent at Sogn og Fjordane vil gi inntil 80 prosent av sine kraftaksjer til kommunene i fylket før sammenslåingen. Det liker hordalendingene dårlig. Hordaland fylkeskommune har, i likhet med Finnmark, ikke slike eierandeler.

 I Hordaland satt kommunene på verdifulle kraftaksjer, som flere valgte å selge for en billig penge. Fremst i kritikken mot Sogn og Fjordane, står Terje Søviknes (Frp) fra Os. Under hans ledelse solgte Os kraftaksjene og plasserte pengene i finansmarkedet. I dag er disse kraftaksjene verdt en formue.

I Finnmark er det annerledes. Der eier kommunene fortsatt gullkantede kraftaksjer. Varanger Kraft, for eksempel, er eid av sju kommuner i Øst-Finnmark.

Tromsø kommune er den andre eieren i TK. Med sine 40 prosent er Tromsø en joker i dette spillet. Tromsø sin eierandel blir selvsagt ikke berørt av hva fylkeskommunen gjør, men Tromsø vil uansett være en vinner her. For dersom fylkespolitikerne bestemmer seg for å fordele aksjene på kommunene i fylket, må de finne en fordelingsnøkkel. Enten fordelingen skal gjøres etter antall innbyggere eller kraftproduksjon, vil Tromsø være godt posisjonert.

Det vil nok vekke reaksjoner dersom Troms fylkeskommune gjør en fordeling av kraftaksjene blant kommunene i fylket før sammenslåingsdatoen 1. januar 2020.

Det kan, i så fall, være en riktig avgjørelse, omstendighetene tatt i betraktning. Finnmark ønsker ikke dette ekteskapet. Fylkestinget i Finnmark vedtok nylig å sende prosessvarsel til kommunaldepartemetet, fordi flertallet på fylkestinget mener at Stortingets vedtak er ugyldig. Det trues altså med rettssak mot staten.

Og i Finnmark Arbeiderparti er stemningen fortsatt laber. Fylkesordfører Ragnhild Vassvik uttaler på fylkeskommunens hjemmeside at ingen skal være i tvil om hva som er Finnmark Ap sitt primærstandpunkt: tvangssammenslåingen skal oppheves! Det kan skje via rettssak, eller ved et nytt stortingsflertall etter valget i 2021.

Det ser derfor ut til at Troms ikke har noe valg. Når den ene partneren truer med skilsmisse allerede før ekteskapet er inngått, gir resultatet på mange måter seg selv. Og da blir det særeie.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse