Annonse
TVANGSFLYTTES: Søstrene Annie (83) og Karen (89) Hansen frykter å bli tvangsflyttet fra Vannvåg bo og servicesenter til sykehjemmet på Hansnes på den andre siden av fjorden. Karlsøy kommune skal spare penger, men gjør trolig det motsatte. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl

Utrygt og uverdig i Karlsøy

Det er noe som heter å spare seg til fant. Det er akkurat det Karlsøy kommune gjør i dette tilfellet.

Det Karlsøy gjør vil bidra til å rekruttere enda flere som trenger sykehjemsplass.

Søstrene Annie og Karen Hansen, henholdsvis 83 og 89 år gamle, frykter å bli tvangsflyttet fra Vannvåg bo og servicesenter til sykehjemmet på Hansnes på den andre siden av fjorden. Årsaken er at nattevakttjenesten på senteret på Vannvåg skal legges ned fra 1. april. Den bruker lillesøster Annie når smertene melder seg på natta. Tvangsflytting vil også bli skjebnen for de andre beboerne når behovet for nattlig tilsyn melder seg.

Sånn vil Karlsøy kommune spare penger. Spørsmålet er bare om kommunen gjør akkurat det.

De to søstrene vokste opp i en søskenflokk på elleve. Nå er de fire gjenlevende. Tre av dem bor på servicesenteret på Vannvåg. Her trives de, her har de venner, bekjente og familie i nærheten, her føler de seg trygge. - Skill oss ikke, ber søstrene i en reportasje i Nordlys.

Det var nettopp vissheten om å bli passet på som gjorde at Annie flyttet fra huset sitt for fire år siden. Hun er, som så mange eldre, for sprek til å være på sykehjem, men for utrygg og hjelpetrengende til å kunne bo hjemme. Hun sliter med voldsomme smerter av og til, og da kjennes det trygt å vite at hun får hjelp, også på natta. Ifølge lederen i Vannvåg pensjonistforening er nattevakten også viktig for eldre som fremdeles bor hjemme på Vannøya.

Å kjenne seg trygg viser seg å være det aller viktigste for eldre mennesker. Trygghet er et grunnleggende menneskelig behov. Å være trygg virker forebyggende både på fysiske og psykiske lidelser. Trygghet er kort sagt god eldrepolitikk.

Det å ha familie og venner rundt seg, og å holde bekjentskap vedlike, gjør at eldre holder seg friske og rørige langt lengre. Trivsel er ganske enkelt helsebringende. Og i et aldersvennlig samfunn er aktiv og god alderdom ikke bare et fortrinn for de eldre, det er også god samfunnsøkonomi.

All forskning viser at å flytte gamle mennesker fra vante omgivelser og familie, kan svekke helsetilstanden og gjør dem mer hjelpetrengende. Det er med andre ord flere gode grunner til at samfunnet legger opp til at eldre skal kunne bo i egne boliger så lenge som mulig.

For Annie og Karen er bo og servicesenteret på Vannvåg deres bolig i dag. Derfor virker det smått og kortsiktig, når Karlsøy kommune nå har funnet at man kan kutte 1,2 millioner ved å fjerne en nattevakttjeneste man har hatt i åtte år med stor suksess. Ettersom det er regnestykker og økonomi som ligger bak beslutningen, er det all grunn til å påpeke at en sykehjemsplass er adskillig dyrere enn et hjem på et servicesenter. Og dess flere sykehjemsbeboere, dess mer øker behovet for helsepersonell. Det Karlsøy gjør nå, vil bidra til å rekruttere enda flere som trenger sykehjemsplass.

Her i landet er det over 1 million innbyggere som har passert 60 år. Det blir stadig flere og de lever lenger. Når velferdsstaten skal møte denne utviklingen, nytter det lite med en eldrepolitikk som hører 1970-tallet til. Det er direkte uverdig å tvangsflytte folk inn på institusjoner hvor de strengt tatt ikke hører hjemme. Det er ikke vanskelig å forstå fortvilelsen til Annie og Karen.

Det er noe som heter å spare seg til fant. Det er akkurat det Karlsøy kommune gjør i dette tilfellet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse