Annonse
Landsmøtet til Høyre ble fanfarer, trampeklapp og indremedisinsk samling, og det var aldri noen mulighet for at noe som kunne irritere samarbeidspartiene skulle bli vedtatt. Foto: Høyre

Alt blir ved det gamle - nesten

Som politisk verksted var dette landsmøtet mindre interessant. Skal man smi og snekre ny politikk, må det større meningsbrytninger og mer uenighet til.

Landsmøtets redsel for at havbruksnæringa skal gå under eller flykte til utlandet, var påtakelig.

For de som daglig måtte undre seg over hvor lenge denne regjeringen kommer til å henge sammen, med Venstre som kaver for livet sitt under meningsmålinger som går mot punkt zero, KrF som kom dypt splittet og på krykker inn i regjeringsvarmen og fremdeles sliter med å dra hele partiet etter seg, og et Frp som langt på vei har gjort det til en paradeøvelse å skyte seg selv i begge føttene, er svaret at regjeringen greier seg så lenge Høyre mener at nasjonen er på rett vei.

Og det gjør Høyre. Landsmøtet ble fanfarer og trampeklapp, Erna Solberg ble mottatt som en dronning av forsamlingen, og både hun og programmet sørget for at selvtilliten i partiet ble holdt vedlike fra første til siste stund. For i Høyre er det fred og fordragelighet. Høyre og Solberg er det stødige navet når det spriker i eikene på regjeringshjulet, og det var derfor egentlig helt umulig å tenke seg at landsmøtet skulle bli preget av veldig  kontroversielle saker.

At forslaget om å tillate aktiv dødshjelp, for eksempel, skulle få flertall, selv om Høyre er partiet for individets frihet og mange var på talerstolen og argumenterte for, var helt utenkelig. Det ville vært aktiv dødshjelp også til KrF sin fortsatte deltakelse i regjeringen.

Det som måtte smake av en smule trøbbel og bråk for Solbergs prosjekt fikk komme til overflaten for diskusjon, bevares, men det var aldri noen mulighet for at noe som kunne irritere samarbeidspartiene skulle bli vedtatt.

Som tiggeforbud eller lakseskatt. Som ventet ble det nei til grunnrentebeskatning av oppdrettsnæringa. Lakseskatten er dermed lagt død, i alle fall fram til neste stortingsvalg, og kommunale forhåpninger om at havbruksnæringen skal betale for å utnytte fellesskapets ressurser, er forsvunnet. Landsmøtets redsel for at milliardnæringa skal gå under eller flykte til utlandet hvis den må betale mer skatt, var påtakelig. Også fra delegasjonen fra Troms og Finnmark som stemte imot lakseskatten. Mens regjeringens eget utvalg for å utrede en slik skatt arbeider ufortrødent videre med spørsmålet…men det er jo godt at forvaltningen vår har noe å henge fingrene i.

Den store saken den siste tiden, om ulikhetssamfunnet, fikk mye oppmerksomhet, både fra statsministeren og helseministeren. Høyres oppskrift er kunnskap og utdanning, skaping av arbeidsplasser og jobb til alle, også de som hittil har falt utenfor arbeidslivet.

Grunnutdanningen skal bli tettere koblet opp mot nærings- og arbeidslivet, og de nye regionene skal få en viktig rolle i kompetansepolitikken. –Det er en jobb jeg forutsetter at alle våre regionpolitikere vil gripe tak i, sa Solberg til landsmøtet.

Ja, det hadde vært fint om disse arbeidsoppgavene kom snarest mulig fra regjering og departement, for i noen regioner trenger vi som kjent andre utfordringer og problemstillinger å konsentrere oss om nå.

Høyre og Erna Solberg har nådd målet sitt: den første borgerlige flertallsregjeringen siden Kåre Willoch. Den er et resultat av strategisk og langsiktig arbeid, sa Solberg. Dette er Erna Solberg store prosjekt, skapt to år etter et stortingsvalg mange på forhånd mente hun ville tape. Nå er ambisjonen å gjøre et godt lokalvalg til høsten.

Høyre får hjelp av gode tider, da er det lett å forsikre et landsmøte om at nasjonen er på rett vei. Og som indremedisinsk samlingsprosjekt fungerte landsmøtet helt utmerket. Som politisk verksted var det mindre interessant. Skal man smi og snekre ny politikk, må det større meningsbrytninger og mer uenighet til. Det er umulig å få til når man er med i denne firepartiregjeringen.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse