Annonse
ARCTIC CENTER: Miljøpartiet de grønne går til angrep på lenge planlagte Arctic Center utenfor Tromsø, og kaller utbyggingen for et overgrep mot natur og friluftsområder. Det viser partiets næringsfiendtlige linje, skriver vår kommentator. Illustrasjon: Arctic Center

Næringsfiendtlige MDG

Hva skjer om MDG sin politikk blir gjennomført? Hvor skal den norske stat ta midlene fra når olje- og gassbrønner er korket, en vesentlig del av sjømatnæringa er jaga på land, og reiselivet er nedgradert til småskala status?

Alpinbakker må nødvendigvis føres opp i områder som fra før av ikke er bebygd.

“Med dette bildet reklamerer Arctic Center på sin hjemmeside (arcticcenter.no). Et høyglansbilde for et overgrep over natur og friluftsområder.”

Det skriver førstekandidat for MDG i Tromsø, Barbara Vögele, på Facebook. «Overgrepet» er at det lenge planlagte alpinsenteret og hyttelandsbyen utenfor Tromsø nødvendigvis må føres opp i natur som fra før av ikke er bebygd. Sånn er det nå en gang med alpinbakker..

Men utspillet er et godt eksempel MDGs politikk, en politikk som ved flere anledninger har vist seg å være direkte næringsfiendtlig. Sist vi så dette i full utfoldelse, var da partiet fikk med seg venstresiden i kommunestyret, inkludert nesten hele Arbeiderpartiets gruppe, på et vedtak om lukkede oppdrettsanlegg i Tromsø. Et ekstremt vedtak som i realiteten er umulig å gjennomføre per dags dato, og som ville fått store konsekvenser for både arbeidsplasser og kommune.

Nå er det reiselivet som skal til pers. Hvis MDG får det som partiet vil, skal reiselivet være forbeholdt de som driver «småskala». Det er det i grunnen enkelt å få til, hvis MDGs krav om at alle som kommer som turister må reise miljøvennlig, at «turistflyene» må bli færre, og at Tromsø lufthavn ikke skal bygges ut, skal innfris. Da blir reiselivet, en veldig viktig næring for kommunen og for landet, temmelig raskt skalert radikalt nedover.

Det skal føres klimaregnskap og settes opp klimabudsjett for alt og alle, turistene som kommer må føres inn i egne klimabudsjett. Hvem som får myndighet til å bestemme hvordan dette klimabudsjettet skal disponeres, står det ikke noe om i partiets valgprogram. Forhåpentligvis er det ikke  MDG, ettersom det ikke finnes spor av annen budsjett-tenking i det samme valgprogrammet.

For her er det mange løfter om alt fra gratis buss for barn og ungdom, flere idrettsanlegg, billigere kollektivtilbud, gratis ladestasjoner for el-sykler, gratis skolemåltid, flere lærere, og flere kommunalt ansatte i andre sektorer også. For kommunen skal få langt flere oppgaver.

Problemet er bare at alt dette koster. Hvor pengene skal tas fra, står det klokelig nok ingen ting om i programmet. I et intervju med Nordlys ropte Vögele på staten. Det er interessant.

For hva skjer om MDG sin politikk blir gjennomført? Hvor skal den norske stat ta midlene fra når olje- og gassbrønner er korket, en vesentlig del av sjømatnæringa er jaga på land, reiselivet har krympet til gårdsbesøk og småskalaen kanskje har gjort sitt inntog på andre områder også?

Det finnes ikke noe annet svar på dette, enn Ola og Kari. Eller mer spesifikt: økt personskatt!

I Tromsø er partiets plan at halvparten av bilparken skal bort i løpet av drøyt 10 år. Det skal skje ved at alle bensin- og dieseldrevne kjøretøy skal vekk, og at halvparten av dem skal erstattes med elbiler. På direkte spørsmål fra Nordlys om hva en enslig småbarnsmor med dårlig økonomi som bor utenfor sentrum, og som av den grunn har skrapt sammen en liten sum til en bruktbil, skal gjøre når kjøretøyet hennes skrotes, viste Vögele til det offentlige og staten. Slik svarer MDG, som ellers erklærer stor omsorg for verdens fattige, på en konkret problemstilling i nærmiljøet.

MDG ivrer for elektrifiserte kjøretøy, det være seg sykkel, bil, ferger eller andre skip. Men hvor skal all elektrisiteten som trengs til partiets storstilte omlegging komme fra?

Partiet sier nei til vindkraftutbygging og nei til nye vannkraftverk. Da er ikke energi alternativene mange, i alle fall ikke innen år 2030, som er målsettingen. MDG har klimavind i seilene for øyeblikket, på et partiprogram som er svært idealistisk, men dessverre tilsvarende urealistisk.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse