Annonse
KRISE: Besserwisserne i mer urbane strøk i kongeriket, hvor avstanden til operasjonsbordet er 15 minutter om hjerteinfarktet inntreffer, presterer å fortelle oss at luftambulansekrisen i nord er en innbilt krise. Foto: Eskil Mehren

Utidig og tøvete aksjon

Grovere nedvurdering av folk helt nord i landet er det lenge siden vi har sett.

Det pågår åpenbart en aksjon for å fortelle folk over hele landet at det ikke er, eller har vært, noen krise i luftambulansetjenesten i Nord-Norge. Det hele er en propagandakrig som bare er egnet til å skremme tandre nordlendinger, er budskapet.

Grovere nedvurdering av folk helt nord i landet er det lenge siden vi har sett. Men holdningene forteller oss at arrogansen, nedlatenheten og trangen til å fortelle oss som bor «oppi der» hva som er vårt eget beste, dessverre lever i beste velgående. Besserwisserne i mer urbane strøk i kongeriket, hvor avstanden til operasjonsbordet er 15 minutter om hjerteinfarktet inntreffer, kan fortelle oss at luftambulansekrisen i nord er en innbilt krise.

Og de har flere kort i ermet: de vet nemlig også hvem som har skylden for at enfoldigheten og uforstanden har rammet oss kollektivt: det er «røde leger» og helsepersonell på ytterste venstre fløy. Det er de som har skremt opp befolkningen, ikke det faktum at mange finnmarkinger i praksis er uten tilfredsstillende akuttmedisinsk hjelp, når det ikke finnes ett eneste operativt ambulansefly som er i stand til å lande på kortbanenettet.

Det er ikke ulovlig her i landet å være partipolitisk aktiv. Det er heller ikke forbudt å støtte partiet Rødt. Helsepersonell som skjøtter jobben sin, skal varsle når en tjeneste som koster staten flere hundre millioner i året, ikke når ut til dem som har krav på den: syke mennesker som trenger øyeblikkelig hjelp, uansett hvor i landet de måtte bo! Å tie om dette vil være en grov forsømmelse.

Det er et velkjent triks når man nå mistenkeliggjør kommuneleger eller sykepleiere i luftambulansetjenesten ved å tillegge dem en annen agenda enn den de har: å påpeke at en livsviktig helsetjeneste ikke fungerer som den skal.

Det er utidig når noen forsøker å avskilte helsepersonell med solid erfaring og kunnskap om akuttmedisin som meningsberettiget fordi de har markert seg partipolitisk. Vi trenger tvert imot flere som varsler når helsevesenet svikter så fundamentalt som det tidvis har gjort i luftambulansetjenesten det siste året.

Det siste vi har behov for, er såkalte alternative stemmer som forsøker å dysse ned fakta, og fortelle oss at det slett ikke er, eller har vært, noen krise. Hva skal man kalle det, når situasjonen tidvis har vært at ingen ambulansefly kan lande på kortbanenettet? Når myndighetene må leie inn Forsvaret for å ha nødvendig beredskap? Når Helse Nord ser seg nødt til å sette krisestab? Eller når helseministeren i Stortinget fastslår at beredskapssituasjonen ikke er god nok?

Luftambulansen er en del av primærhelsetjenesten i Finnmark. Det finnes ingen alternative syketransporter når det står om livet til et barn i Berlevåg. En titt på kartet vil være en god start for de som trenger nødvendig folkeopplysning i denne saken. Dem er det dessverre forbausende mange av.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse