Annonse
SVARTEPER-SPILL: Det er lite trolig at bare Bent Martini (innfelt) kommer til å sitte igjen med «svarteper» når saken er ferdig gransket. Men dette vil politietterforskningen gi svar på. Foto: Yngve Olsen og Hurtigruten

Den første syndebukken

Hurtigruten har utpekt sin første syndebukk. Det er imidlertid helt usannsynlig at konserndirektøren for maritime operasjoner skal være ansvarlig for alt av hemmelighold i denne skandalen. Her har det vært flere aktører i sving.

Det virker som det har vært en etablert kultur for å legge lokk på saker som kunne bli ubehagelige og gi dårlig PR.

Hurtigruten har utpekt sin første syndebukk. Det demper imidlertid ikke krisen som rederiet er inne i, snarere kan det ha stikk motsatt effekt.

Konserndirektør for maritime operasjoner, Bent Martini, har gått ut av Hurtigrutens konsernledelse mens politietterforskningen pågår. Martini var passasjer om bord på den siste turen med MS Roald Amundsen. Det er ikke kjent om han hadde en rolle da beslutningen om å sende passasjerene i land i Tromsø ble tatt.

Men konserndirektøren er bare en brikke i det som må karakteriseres som en organisert dekkoperasjon fra Hurtigrutens side. For saken inneholder flere avgjørelser om hemmelighold av mulig smitteutbrudd på MS Roald Amundsen.

Det er for eksempel helt usannsynlig at konserndirektør Martini skal være ansvarlig for neglisjeringen av FHIs beskjed om å informere deltakerne på den første Svalbard-turen, der en av medpassasjerene hadde testet positivt for korona få dager etter hjemkomst.

Denne saken verserte nemlig  i dagevis mellom kommunehelsetjenesten i Hadsel, FHI og Hurtigruten. Fra sistnevnte var beskjeden etter hvert at rederiet ikke fant grunn til å tro at smitten hadde skjedd om bord, og at Hurtigruten ikke ønsket at saken skulle komme ut.

 Det har vært flere personer i sving for å dysse ned smitteutbruddet. Det virker som det har vært en etablert kultur for å legge lokk på saker som kunne bli ubehagelige og gi dårlig PR. I iveren etter å skjule besværlige problemer har man nå oppnådd det motsatte: en negativ nyhetsstorm av dimensjoner.

Det er lite trolig at bare Bent Martini kommer til å sitte igjen med «svarteper» når saken er ferdig gransket. Men dette vil politietterforskningen gi svar på. Da vil alt av skriftlig kommunikasjon mellom aktørene i saken, fra skipets kaptein til toppledelsen bli grundig belyst. Avhørene av de impliserte vil også gi svar på alle de viktige spørsmålene som nå henger i luften.

Akkurat nå er Martini klistret til saken. Det kan virke som om det er en del av strategien å kaste ham under bussen. Å “isolere” problemet, få det til å snurre i en bestemt retning, som spindoktorene kaller det. For andre impliserte er det uhyre viktig å unngå å bli assosiert med det som har skjedd. Men det skaper ikke ro om saken ved at en konserndirektør trer til side. Så lenge sykdoms- og smittesituasjonen ikke er avklart, er saken høyaktuell.

Dårlig PR er dårlig business. Hurtigruten var en sterk pådriver for å gjenåpne reiselivet. Det dreide seg om store tap for hver dag som gikk. Da kunne vi ha forventet at forberedelsene til nye tokt var kvalitetssikret, at smittevernet var upåklagelig og at informasjonsstrategien tilsa full åpenhet. Man skyver ikke forhold som handler om et potensielt dødelig virus under teppet. Det er utilgivelig.

Med sin klanderverdige og klønete dekkoperasjon har Hurtigruten fått et skudd for baugen, bokstavelig talt. Framtida er uviss. Dersom koronaen blir plagsom lenge, er det rett og slett et spørsmål om et kyst-ikon fra så langt tilbake som 1893 klarer å stå han av.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse