Annonse
LYS I MØRKET: Tragedien i fjæra på Fagereng rystet tromsøværingene, og mange tok turen til åstedet med lys og blomster. Foto: Anja Brekke.

Den tragiske desemberdagen

Den minste av søstrene har det bra og har nå begynt i barnehagen, sier bistandsadvokaten. Det var en veldig god melding å få samme dag som den forferdelige tragedien på Fagereng ble avsluttet som kriminalsak.

Men da hun gikk på bussen sammen med barna,kan det virke som hun hadde tatt en fatal beslutning.

Den minste av søstrene har det bra. Hun ble utskrevet av sykehuset i sommer, og har nå begynt i barnehagen, sier bistandsadvokaten.

Det var en god melding å få samme dag som den forferdelige tragedien på Fagereng ble avsluttet som kriminalsak. Lillesøsteren på ett år overlevde mors forsøk på å drepe henne, men hun har varige skader etter å ha ligget i sjøen nedfor Kvaløyvegen i 51 minutter. Storesøstrene og mor druknet.  

Det var 2. desember i fjor.  Mørketid og dårlig vær med snøbyger, surt og kaldt. Klokka 17.29 får politiet melding om en forlatt barnevogn på gangstien nedenfor Fagereng. I vogna lå det tre pass. Spor fra vogna ledet over veien og ned i fjæra. Der ble det funnet barnestøvler.

En time seinere bekreftet politiet at noe grusomt hadde skjedd i det iskalde vannet denne uværsdagen. Fire livløse personer var tatt opp av sjøen, en mor og hennes tre små døtre på sju, fire og ett år.

Mor og sjuåringen dørUNN i løpet av det neste døgnet. De to minste blir sendt til Rikshospitalet med livstruende skader. Etter tre dager dør også den fire år gamle jenta. Bare babyen, lillesøsteren på ett år, overlever tragedien i fjæra på Fagereng.

Vitner som så den 27 år gamle kvinnen og barna gå over veien i snøværet denne ettermiddagen sier at de ikke så tegn til at noe var galt i det lille følget, ingen ting som tydet på at noen protesterte eller strittet imot å gå med moren.

Ifølge etterforskerne er det ingen spor av at mor hadde planlagt selvmordet og drapene på forhånd. Det er heller ikke funnet reisebestillinger, selv om kvinnen hadde passene til seg selv, babyen inkludert, og de andre jentene med seg.

Familien hadde tilsynelatende en helt normal dag, før mor tok ungene med seg og forlot familiens hjem like før klokka fire på ettermiddagen. På formiddagen hadde hun avlagt prøve i norsk på språkopplæringen hun deltok i. Ingen så noen tegn til at noe var galt da heller. Men da hun gikk på bussen sammen med barna, og via bussbytte i sentrum styrte mot Fagereng, kan det virke som hun hadde tatt en fatal beslutning.

Hva som utløste den forferdelige ugjerningen, motivet for drapene, drapsforsøket og selvmordet får vi aldri vite. Politiet vil ikke utdype informasjonen de har, men karakteriserer det som personlige og dypt private årsaker.

Akutte livskriser er ofte årsak til selvmord. Men barna? Hvorfor barna?

Å ta med seg barna i døden gjør meningsløsheten total.

– Mødre som dreper barnet sitt for så å ta livet av seg selv, kan gjøre det nettopp fordi de elsker barna sine. Iblant tenker en suicidal forelder at det er best å ta med seg barnet sitt i døden. De ønsker ikke å skade barnet, men ser på det som en løsning for både seg selv og barna, sier Vibeke Ottesen til Romerikes Blad.

Hun er kriminolog og drapsforsker ved Universitetet i Oslo, og ble intervjuet i sommer etter at to barn under ti år ble funnet døde i en leilighet i Lørenskog. En dypt tragisk sak det også. Mor ble funnet hardt skadd. Hun er nå siktet for å ha tatt livet av barna sine.

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, sier at når mødre tar livet av barnet sitt, er det gjerne som en del av en veldig akutt og håpløs situasjon. De tror ikke barna vil klare seg videre i livet uten dem.

Spørsmålet vi alle stiller oss er hva vi kan gjøre for å forebygge slike tragedier. Kan vi oppdage det som truer? Hva skal vi gjøre, hvordan kan vi hjelpe når vi skjønner at en person vi kjenner er på tur inn i, eller befinner seg i, en livskrise? Når situasjonen oppleves like bekmørk og dyster som en uværsdag i mørketida?

Dette kan utløses av forskjellige omstendigheter, som samlivsbrudd, alvorlige økonomiske problemer, tap av arbeid eller anseelse. Det er imidlertid ytterst sjelden at de som begår selvmord tar barna med seg i døden.

Forsker Vibeke Ottesen mener at forebygging av slike hendelser ikke kan bero på at vi kan kjenne oss igjen i tankegangen som disse foreldrene har. Det er umulig. I selvmordsforebygging anbefales man å spørre folk rett ut om de har selvmordstanker, sier hun.

Politiet har fått svarene de trenger for å oppklare straffeansvar. Mor var siktet post mortem og saken er nå henlagt. Men noe fullverdig svar på den meningsløse og dypt tragiske hendelsen 2. desember i fjor får vi aldri.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse