Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sin egen nedbrente bolig i Lensmannsjordveien på Sjøvegan tidlig på morgenen 15. juli i 1998. Her er politietterforskere i arbeid like etter drapet. Foto: Stein Wilhelmsen

Viktig å få svar

Kan det groteske drapet på Marie-Louise Bendiktsen nå stå foran en oppklaring?

Det er viktig for pårørende, venner og lokalsamfunnet i Salangen å få svar, og det kan de kanskje få nå.

Kan det groteske drapet på Marie-Louise Bendiktsen nå stå foran en oppklaring?

Politiet har siktet en 37 år gammel utenlandsk mann for ugjerningen, og virker  ganske selvsikre. Det har vært mistenkte inne i bildet tidligere, men ingen har hittil vært siktet i saken. En siktelse er imidlertid kun en siktelse og slett ingen dom, og vi må derfor ta alle forbehold. Det er viktig å presisere at siktede nekter straffeskyld.

Om drøyt to uker er det tjue år siden Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død i det utbrente huset sitt på Sjøvegan. Det kom som et sjokk på lokalsamfunnet da obduksjonen av Bendiktsen fastslo at hun ikke døde som følge av brannen, men at hun ble knivstukket til døde. Politiet mente at gjerningsmannen hadde satt fyr på huset for å skjule drapet.

En av de mest omfattende drapsetterforskninger her i landet ble iverksatt. Over 1500 menn ble DNA-testet, 1345 ble avhørt og det ble foretatt mer enn 3000 rundspørringer. Til tross for denne betydelige innsatsen, kom etterforskningen aldri så langt at noen ble siktet i saken. I 2003 ble saken henlagt.

Men noen har aldri gitt opp å løse drapsgåten, og i juni i fjor startet et team fra Troms Politidistrikt, etter hvert med bistand fra Kripos, et intensivt arbeid med saken. Sentralt i dette arbeidet står tidligere lensmann i Salangen, Hans Roar Rasmussen. Han har aldri gitt opp saken, og har vært motoren i å drive den fram til det som nå kan være et gjennombrudd. Det står det stor respekt av, og Rasmussen hylles da også, både av pårørende og folk i lokalmiljøet, for sin innsats.

Den siktede mannen var i Salangen på det tidspunktet drapet ble begått. Han var da 17 år gammel, og har senere pådratt seg et langt, kriminelt rulleblad. Nå står han overfor en meget alvorlig siktelse som omfatter drap, voldtekt og ildspåsettelse.

I løpet av tiden som har gått, har troen på at det groteske drapet skulle oppklares, blitt mindre og mindre. Sorg, uhygge og utrygghet preget lokalsamfunnet i årene etterpå, og det er mange som håper på at saken nå kan være løst.

Om den skulle være det, viser det hvor avgjørende det er at politiet ikke gir opp, selv om en sak er henlagt. Flere såkalte «cold case» saker har, etter mange år, gitt svar på det som i utgangspunktet ble betegnet som mordgåter.

I snart tjue år har pårørende, venner og lokalsamfunnet i Salangen levd i uvisshet om hvem som sto bak den forferdelige ugjerningen. Det er viktig for dem å få svar, og det kan de kanskje få nå.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse