Annonse
Det er langt igjen til lik lønn for likt arbeid. Den offisielle lønnsoversikten til SSB viser at menn tjener flere tusen mer i måneden enn kvinner i samme yrke. Foto: Colourbox

Lønn som fortjent? Nei, langt ifra!

Fra 2017 til 2018 minket lønnsgapet mellom kvinner og menn med 0,4 prosent. Fortsetter vi i denne sneglefarten, vil kvinnene ha tatt igjen mennene i år 2052. Så kvinnene må trolig, også når det kommer til å minske lønnsforskjeller, atter en gang gjøre jobben sjøl.

Og de som hadde trodd at sykepleierlønn var sykepleierlønn, må tro om igjen.

Likelønn? Nei, vi er nok ikke der, selv etter over førti års krav, diskusjoner og utredninger om temaet. Og nå kan det lønnsgapet bli enda større. LO frykter at vi går inn i ei tid der gutta rykker enda lenger fra. For slik har det alltid vært i oppgangstider.

I Nordlys kan du i dag sjekke oversikten over lønn og kjønn i en god del yrker. Og de som hadde trodd at sykepleierlønn var sykepleierlønn, må tro om igjen. SSB sine tall viser at månedsinntekten til mannlige sykepleiere i snitt ligger 2.280.- blanke kroner over det kvinner i samme yrke innkasserer.

Og slik fortsetter det: oversikten viser at menn i snitt tjener flere tusen mer i måneden enn kvinner i samme yrke. Forskere mener at noe av dette kan skyldes deltidsarbeid, men det justerer lite på det store bildet.

Mannlige ledere i offentlig sektor, for eksempel i omsorgstjenesten for barn eller eldre, har i snitt 4-5000 kroner mer å rutte med i måneden, enn kvinner i samme stilling. For ikke å snakke om mannlige ledere i sosialomsorgstjenesten, her er forskjellen nesten 7000 kroner per måned.

Butikkmedarbeidere, frisører, servitører og sjåfører: menn leder an på lønnsstigen. Situasjonen er den samme for politi og journalister. Er man programleder i TV eller radio og mann, ligger det nesten 10.000 kroner mer i lønningsposen hver måned, enn tilfellet er for kvinner i samme jobb.

Så finnes det yrker der kvinner tjener mer enn menn. Og det er, ikke uventet,  for en stor del lavlønnsyrker.

I fjor var en kvinnelønn i snitt 87 prosent av en mannslønn. Det går framover, men vi drar historiens spor med oss. De siste 50 årene har det vært en kolossal økning i norske kvinners deltakelse i arbeidslivet. (NB! lønnet arbeid. Jobbe har kvinner alltid gjort.) Norske jenter har også gjennomført en formidabel utdannings-revolusjon. Når det gjelder likestilling har Norge vært i front. Det har vært avgjørende for dagens velferdssamfunn, og gir oss et solid fortrinn og fundament å bygge videre på.

Men det tar tid å endre holdninger og nedarvet tankegods, blant annet forestillingen om mannens rolle som familiens forsørger. Det var lenge en begrunnelse for ulik lønn.

 «Mannfolkarbeid» og «kvinnfolkarbeid». Det var faktisk noe som het det, da vi tok oss jobb på filétfabrikken i skoleferiene på syttitallet. Vi lærte fort å spørre formannen, «han sjøl», som førte oppsyn med kvinnene som skar fiskefilét, om det var noe «mannfolkarbeid» til oss i dag. Det besto som regel i å lempe blokker med ferdigskåret fisk over på paller som skulle til fryselageret. For det var vesentlig bedre betalt enn å stå ved fileteringsbenken og virkelig gjøre jobben med produktet!

Noen få år etterpå fikk vi Likestillingsloven, og forbud mot å diskriminere på bakgrunn av kjønn. Det gjelder også lønn. Det kan imidlertid være vanskelig å påvise direkte lønns-diskriminering, for variablene er mange.

Fra 2017 til 2018 minket lønnsgapet mellom kvinner og menn med 0,4 prosent. Fortsetter vi i denne sneglefarten, vil kvinnene ha tatt igjen mennene i år 2052, skriver frifagbevegelse.no.

Men det kan faktisk gå verre enn som så. For nå advarer sjefsøkonom Roger Bjørnstad i LO: Oppgangstidene nå kan føre til at lokale lønnstillegg i mannsdominerte bedrifter bidrar til at lønnsforskjellene øker igjen. Fordelingspolitikken får nemlig magrere kår når rommet for lønnsvekst vokser.

Så jenter må trolig, også når det kommer til å minske lønnsforskjellene, atter en gang gjøre jobben sjøl. Begynne å stille krav ved ansettelse i ny jobb og tre ut av den innøvde rollen som snill, høflig og veloppdragen pike.

Husk ordtaket: Good girls go to heaven, bad girls go everywhere!

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse