Annonse
GRATULASJONER: Linn Silje Larsen (t.v.) og Kamilla Mork har funksjonsnedsettelser, men har klart å få seg fast jobb på Scandic Ishavshotel. De er de første i Tromsø som har fått hjelp av rekrutteringsorganisasjonen Helt Med. Leder av helse og velferdskomiteen i Tromsø kommune, Pål Julius Skogholt, gratulerte med blomster. Foto: Gaute Bergsli

Endelig fast jobb

Dersom vi mener alvor med intensjonen om å få flest mulig voksne ut i lønnet arbeid, må vi inkludere også dem som egentlig bare trenger noe tilrettelegging og støtte til inngangsbilletten.

Fordommer gjør at vi danner oss meninger, før vi har sjekket ut hvilken kompetanse og kapasitet den enkelte har.

Linn Silje Larsen (30) og Kamilla Mork (23) i Tromsø er historiske. De er de første fra Troms som har fått fast arbeid via rekrutteringsorganisasjonen Helt Med. Etter ni ukers praksis på Scandic Ishavshotel, jobbsøknad og intervjurunde, fikk de to kvinnene, som begge har tilretteleggingsbehov, fast ansettelse. Det er bare å gratulere arbeidstakere og arbeidsgiver!

Helt Med er et godt og svært viktig initiativ, både for arbeidstakere som kommer inn under ordningen, og for Norge som inkluderende samfunn. Dersom vi mener alvor med intensjonen om å få flest mulig voksne ut i lønnet arbeid, må vi inkludere også dem som egentlig bare trenger noe tilrettelegging og støtte til inngangsbilletten.

Modellen til Helt Med går i første rekke ut på å inngå kontrakter med større kjeder og bedrifter, samt kommuner, om å opprette arbeidsplasser for personer med funksjonsnedsettelser. Deretter er det gjerne lokale organisasjoner, i dette tilfellet Tromsø ASVO, som følger opp arbeidskontraktene og de ansatte. Linn Silje Larsen og Kamilla Mork er de første her i fylket som har fått seg jobb via dette systemet, men Helt Med lover at det blir flere i tiden framover.

Å ha en jobb å gå til er svært viktig for de aller fleste av oss. Dessverre faller mange utenfor arbeidslivet, ofte på grunn av fastlåste oppfatninger av hva som skal til for å utføre en arbeidsoppgave. Fordommer gjør at vi danner oss meninger, før vi har sjekket ut hvilken kompetanse og kapasitet den enkelte har. Holdningen synes å være at hvis man ikke er hundre prosent arbeidsfør, er man heller ikke egnet for arbeid utenom vernede bedrifter.

Dette gjør at en del unge mennesker, som Linn Silje og Kamilla, ikke får delta i det viktige fellesskapet som en arbeidsplass utgjør. Som Kamilla sier til Nordlys: - Det er bra at de tar inn folk som trenger å komme seg ut. Jeg har vært litt utenfor og bare blitt sittende hjemme når jeg ikke har hatt noe å gjøre.

Hotellsjef Poul-Henrik Remmer ved Scandic er strålende fornøyd med de nye arbeidstakerne. - Linn og Kamilla har vært dyktige og raskt klart å finne sine roller på hotellet, sier han. Utsagnet bekrefter at det er veldig mange som har mye å bidra med, om de bare slipper til.

Norge må få flere i arbeid. Det er det bred politisk enighet om. Det er viktig for landet, men enda viktigere for den enkelte. Å føle seg nyttig, at noen har bruk for en og setter pris på innsatsen man gjør, betyr svært mye. Følelsen det gir å ha en vanlig jobb å gå til, få være med og bidra, og være en del av fellesskapet, kan ikke undervurderes.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse