Annonse
LIKEGYLDIGE: Selv om det i denne meningsmålingen også finnes en god del støtte til TIL, er den altfor liten, fordi potensialet er så mye større. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix

Likegyldighet, en utfordring for TIL

Når så mange av den yngre garde signaliserer liten eller ingen interesse for TILs situasjon, og heller ikke tar turen til Alfheim for å se kampene, har klubben en utfordring.

Målingen viser at over 45 prosent av de spurte bryr seg svært lite eller lite om hvorvidt TIL rykker ned eller ikke.

Nordlys har nylig fått gjennomført en meningsmåling, der drøyt 1000 mennesker i Tromsø ble intervjuet. Inkludert i målingen var også noen spørsmål om TIL. To av spørsmålene gjaldt lagets begredelige plassering på tabellen: hvor mye betyr det for folk at TIL beholder plassen i eliteserien i fotball, og hvor stor betydning har det at byen har et lag i fotballens ypperste serie?

Målingen viser at over 45 prosent av de spurte bryr seg svært lite eller lite om hvorvidt TIL rykker ned eller ikke. Knapt en av fire mener det er svært viktig at byen har et eliteserielag.

-Tallene kunne vært verre, sier daglig leder i TIL, Kristian Høydal, i en kommentar til undersøkelsen. Det har Høydal selvsagt rett i. Det kan alltids bli verre. Problemet er at det er en fattig trøst.

For denne spørreundersøkelsen har en del andre bekymringsfulle trekk også. Mens 30 prosent av de over 65 år mener det er svært viktig at Tromsø har et eliteserielag, er tallet bare 17,9 prosent blant de mellom 18 og 29 år. Den yngste aldersgruppen ligger også soleklart høyest på å svare at eliteserieeksistensen har liten betydning. Der er hele 48,3 prosent av alle respondenter blant de yngste. Det er et faresignal for klubben.

Denne likegyldige holdningen henger naturligvis også sammen med tapte kamper og manglende poeng. Medgangssupportere er et velkjent fenomen innen fotballen. Men når så mange av den yngre garde signaliserer liten eller ingen interesse for lagets situasjon, og heller ikke tar turen til Alfheim for å se kampene, har TIL en utfordring.

Det medgir Kristian Høydal, men han forklarer: -Det er fordi vi ikke vinner kamper, og produktet vårt for tiden er for dårlig.  

Fotball er imidlertid mer enn godt spill og ditto resultater. Produktet fotball inneholder også en god dose ikke-målbare størrelser som følelser og identifikasjon. På dette feltet mener vi at Gutan har alle forutsetninger for å mobilisere folk. Men da må klubben henvende seg til flere enn de som i dag finner veien til Alfheim, og bli enda mer synlige og til stede i byen. Det er fullt mulig å knytte klubben til positive momenter for tromsøværingene og drive aktiv omdømmebygging, selv om det for tiden er magert med resultater.

Nedgangstider gjør at man må tenke framover, og selv om det i denne meningsmålingen også finnes en god del støtte til TIL, er den altfor liten, fordi potensialet er så mye større.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse