Annonse
NYE FJES: Det nye fylkestinget samlet for første gang og representantene nyttet høvet til å ta selfies. Men når SV mener at den viktigste oppgaven til det nye regimet er å få opphevet fylkessammenslåingen, er det fullstendig feil fokus. Foto: Tone Angell Jensen

Hvordan blir det med troverdigheten?

Å reversere sammenslåingen blir den viktigste oppgaven for det nye fylkesregimet, mener SV. Det er absolutt helt feil fokus!

Prinsippet er med andre ord at vi respekterer bare Stortingets vedtak så lenge Stortinget er enig med oss.

- Å reversere sammenslåingen av fylkene vil være det viktigste prosjektet for den politiske ledelsen i Troms og Finnmark!

Slik hilste SVs Kirsti Bergstø hjemover fra dagsrevyskjermen mandag. Det viktigste prosjektet er altså ikke offentlige tilbud og gode tjenester til befolkningen her nord, men å fortsette aktivismen fra Øst-Finnmark mot stortingsvedtakene og regionreformen.

Det er en politisk kapitulasjon, og et alvorlig varsel til innbyggerne i Troms og Finnmark: det er verken de offentlige tilbudene eller tjenestene som betyr mest for den politiske ledelsen, som består av Ap, Sp og SV. Det er ikke videregående skoler, fylkesveier, båt eller bussforbindelser, som er viktigst, ikke næringsutvikling eller flere arbeidsplasser. Den altoverskyggende saken er å få opphevet vedtaket om sammenslåing.

Hjelpe oss alle. For slik skal det åpenbart fortsette de neste fire årene.

For oss som bor i Troms og Finnmark er det hverdagen vår som er viktig: om bussrutene er tilstrekkelige, om båtforbindelsen er god, veiene kjørbare og at skoletilbudet holder samme nivå som ellers i landet. Når vi skal ha hverdagen til å gå opp, er vi avhengige av gode, offentlige tjenester, og av politikere som bryr seg om dette, framfor å prioritere selektive korstog mot innbilte farer.

For de aller fleste av oss er kollektivtransporten og skoletilbudet vesentlig viktigere enn sammenslåingen. Fordi sistnevnte i praksis betyr lite, om noe i det hele tatt.

Men skal vi tro Bergstø, så er reversering av fylkessammenslåingen viktigere enn alt av tjenester og tilbud. Hovedfokuset til Sp, Ap og SV de neste fire årene blir å bekjempe sammenslåingen. Man respekterer ikke Stortingets vedtak, så nå håper man at valget i 2021 skal gi de rødgrønne flertall. Da kan man få et nytt stortingsvedtak. Prinsippet er med andre ord at vi respekterer bare Stortingets vedtak så lenge Stortinget er enig med oss.

Men til tross for at kampen mot sammenslåing står fremst i pannebrasken, så vil det nye fylkesrådet gå på med krum hals for å få overført nye oppgaver fra staten. Det kan bli særdeles utfordrende for påtroppende fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap). På mange måter stiller han med bakbundne armer. Det gjør det som kjent vanskelig å få grep om ting.

For hvem vil overføre viktige oppgaver til en organisasjon som ser det som sin fremste oppgave å nedlegge seg sjøl? Hvem vil satse på noe som kanskje er en saga blott om få år? Både myndighetene og potensielle arbeidstakere vil være betenkt over situasjonen. Vi risikerer å ende opp bakerst i køen, etter storfylker som Trøndelag og Vestland, og vi risikerer at de mest kompetente fagfolkene ikke vil søke seg jobb i en fylkeskommune som den politiske ledelsen med åpne øyne har satt i spill.

Dobbeltkommunikasjonen kan bli krevende, både for fylkesrådslederen, de kommende fylkesrådene og fylkestingsrepresentantene fra Sp, Ap og SV. På den ene siden skal de forsikre befolkningen om at de satser på og jobber for den sammenslåtte fylkeskommunens framtid. På den andre skal de hele tiden kommunisere at de skal legge den ned så snart anledningen byr seg.

Hvordan blir det med troverdigheten?

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse