Annonse
KARANTENE: Tromsø kommune skal bekjempe koronasmitte med drastiske tiltak. Lørdag kunngjorde kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen at kommunen innfører karantene for folk som kommer fra Sør-Norge. Foto: Jørn Normann Pedersen

Korona, karantene og kommunen

Tromsø kommune har gjort rett når de sender de som kommer fra Sør-Norge i karantene.

Så når koronaviruset er bekjempet, må det evalueres hvorvidt fordelingen av helse-ressurser virkelig er som den bør være.

Det sitter nær 2000 helsebyråkrater i Oslo. Det eneste de klarte å fortelle oss, før krisen var et faktum og katastrofen sto på dørstokken til nasjonen, var at vi måtte vaske hendene, hoste i albuen, og ringe fastlegen ved behov.

En god del av disse ressursene må, når pandemien er over, omdisponeres. De må ganske enkelt overføres fra statlige etater i Oslo til kommunene rundt omkring i landet. For det er kommunene som får trykket når krisene inntreffer.

Ut over praktiske råd om håndvask og hosting, ble det fra hovedstaden lenge henvist til kommunenes ansvar.

Og kommunene har ansvar. For stort sett alt i denne krisesituasjonen. Belastningen på det kommunale helseapparatet er enorm nå. Det må være på hugget hele tiden, overvåke smittespredning, ta avgjørelser med store konsekvenser for befolkningen, iverksette tiltak og ta imot pasienter med symptomer på sykdommen.

Med den farten koronasmitten jager inn over landet, står helsevesenet vårt overfor den største utfordringen det noen gang har hatt. Dette gjelder ikke minst kommunehelsetjenesten og de ansatte her som skal ta imot folk som har symptomer på koronasmitte, samtidig som det skal tas alle tenkelige forholdsregler og jobbes på spreng med å hindre spredning av viruset.

Mange kommuner har gått til drastiske skritt for å forsøke å få situasjonen under kontroll. Kommunegrenser er stengt, og lokale bestemmelser om karantene ut over de sentrale, er innført.

Situasjonen er uoversiktlig og tidvis lett kaotisk. Da er det ikke merkelig at det av og til kan glippe på informasjonssiden. Da Tromsø kommune besluttet å sende alle som kommer sørfra i karantene, og med tilbakevirkende kraft, ble ikke ansatte ved UNN informert. Resultatet var en storm av telefoner til sykehuset, fra personale som hadde vært på reise sør i landet, og som lurte på om de skulle komme på jobb eller ikke.

Det var en glipp, men det som er viktig i denne saken er at det var helt riktig av kommunen å innføre karantenen. Tromsø har per nå, offisielt i alle fall, et lavt antall smittede i forhold til folketallet. Alt må gjøres for å bremse utbredelsen.

Det er mange krefter i sving. På Langnes lufthavn skal det nå bli obligatorisk screening av alle flypassasjerer som kommer til byen. Avinor-sjef Ivar Helsing Schrøen og hans medarbeidere får hjelp til å gjennomføre dette av Sivilforsvaret. Samtidig får alle passasjerer informasjon om kommunens karantenebestemmelser.

Det er bedre å være føre var, enn etter snar, heter det. Når det gjelder smitten er mørketallene store, kanskje større enn vi egentlig tør å tenke på. Derfor er det helt nødvendig med harde tiltak.

Vi skal selvsagt fortsette å etterleve rådene fra sentralt hold om håndhygiene og hoste-adferd. Men det tredje rådet, å kontakte fastlegen, kan by på problemer. For fastlegen, hun jobber som kjent i kommunen, og der har de hendene fulle med å takle den praktiske hverdagen og den kolossale pågangen fra syke og engstelige mennesker. Ved siden av sykehusene, er det førstelinjetjenesten i lokalsamfunnene som får trøkket. Og til å håndtere det trengs det ressurser. Så når koronaviruset er bekjempet, må det evalueres hvorvidt fordelingen av helse-ressurser virkelig er som den bør være.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse