Annonse
UTFORDRINGER: Renate Larsen er ny styreleder i Helse Nord og overtar dermed et av de mest krevende styreledervervene i Nord-Norge. Uroen rundt helseforetaket har vært stor, og konfliktene har stått i kø. Foto: Linda Vaeng Sæbbe

Må gjenreise tilliten til Helse Nord

Det må skje endringer i administrasjonen i helseforetaket, hvis den nye styrelederen skal ha noen mulighet til å rydde opp.

Da må det nødvendigvis vurderes om Helse Nord i sin ledelse har de rette personene til å gjenreise tilliten.

Renate Larsen er utnevnt som ny styreleder i Helse Nord. Larsen, som til daglig er direktør i Norges Sjømatråd, overtar dermed et av de mest krevende styreledervervene i Nord-Norge. Uroen rundt helseforetaket har vært stor, og konfliktene har stått i kø. Det er tid for rydding i Helse Nord.

Den vanskeligste oppgaven for den nye styrelederen, er å løse de store konfliktene som er skapt mellom Helse Nord og UNN. Det er en dyp tillitskrise mellom det største sykehuset i foretaket, og dets eier. Hvilke virkemidler som anvendes for å gjenopprette tiltroen etter den opprivende PCI-striden, blir avgjørende for om Larsen, som er siviløkonom med spesialisering innen strategi, organisasjon og ledelse, skal lykkes.

Som ved en skjebnens ironi, kommer utnevnelsen av den nye styrelederen bare dager etter at styret ved Hålogaland Teater (HT) avskjediget teatersjefen på dagen. Renate Larsen er også styreleder i HT, og gikk til dette skrittet etter store samarbeidsvansker og konflikter ved teateret. Det er varslet rettsoppgjør etter avskjedigelsen. I tillegg har bedriften hun leder i disse dager en pågående rettssak mot en tidligere direktør.

Det kan jo hende at alt dette illustrerer at Larsen har handlekraft. Konfliktsky kan hun i alle fall ikke være.

Renate Larsen har ingen helsefaglig kompetanse, og hun har heller ingen erfaring fra politikken. Det betyr at læringskurven blir både bratt og langvarig. Men hun har erfaring fra ledelse av driftsorganisasjoner, og hun sier hun er lydhør overfor faglige råd.

Hun må imidlertid også gå nøye gjennom organisasjonen Helse Nord, og bruke sin kompetanse fra både utdanning og ledelseserfaring. Vi mener at det må skje endringer i administrasjonen i helseforetaket, hvis Larsen skal ha noen mulighet til å rydde opp. Direktør Lars Vorland er snart pensjonist, men det må flere rokeringer til i toppledelsen.

Nå er ledelsen ved UNN byttet ut, og sykehuset har fått ny styreleder og ny direktør. Ergo starter UNN med nye koster, og relativt blanke ark. Da er det naturlig at også Helse Nord gjør det. Det er skapt store konflikter mellom administrasjonen i helseforetaket og spesialistmiljøet ved UNN, da må det nødvendigvis vurderes om Helse Nord i sin ledelse har de rette personene til å gjenreise tilliten.

Utfordringene er ualminnelig store for den nye styrelederen. Det kan være en solid ulempe at Larsen ikke har faglig kompetanse når det gjelder helsesektoren. Men det kan også være en fordel. For det er mye ved Helse Nord som bør ses på med nye øyne.

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse