Annonse
UiT-forsker Ànde Somby kommenterer innlegg i samedebatten fra historiker Hallvard Tjelmeland. Foto: som6y.com

Tjelmeland som saklighetens apostel

Tjelmeland synes det er for lite saklighet, og vil gjerne øke mengden av det i den offentlige samtalen. Hans utgangspunkt er saklig nok. Dessverre ender han opp som en prinsipprytter i urent trav.

Blant annet kom han i skade for å erklære at det ikke lengre finnes noen forskjeller mellom den sjøsamiske kulturen og den norske kystkulturen. I ettertid påstår Tjelmeland at han har vært eksplisitt på at den sjøsamiske kultur fortsatt lever. På spørsmål  om hvor han har vært eksplisitt, tilbyr han følgende sitat: “Når det gjeld det siste, meiner eg heilt klart EDL-debattantane tar feil, utan at eg skal gå inn på argumentasjonen for det her. Eg meiner likevel at det standpunktet at samane ved kysten er assimilert inn i det norske på ein slik måte at det ikkje er skilnader mellom ei norsk og samisk kystbefolkning, skal kunna hevdast utan at det skal reknast som antisamisk.”

Det er en ærlig sak at en debattant i ny og ne uttrykker seg kontrært til det han mener å si. En måte  å møte en slik situasjon på, er å legge kortene på bordet og innrømme sin brøde og be om tilgivelse for deretter å tilby offentligheten en korrigering av det som vil kunne være et språklig feilsteg. Det ville vært ærlig. Det villle vært saklig.

Tjelmeland velger heller å insistere på at han gjennom dette sitatet har vært eksplisitt på at den sjøsamiske kulturen fortsatt lever. I høyden kunne det sies at Tjelmeland implisitt uttrykker det. Utsagnet til Tjelmeland kan neppe karakteriseres som eksplisitt, og å hevde det fremstår som en ikke-rimelig tolkning av utsagnet. Å forsøke å “strekke” en fortolkning til egen fordel fremstår ikke som utpreget saklig.

Selv plederer han i kommentarfeltet til Jens Ivar Nergårds artikkel at han kanskje ville ha blitt frifunnet. Ut fra strafferettens bevisprinsipp kunne saken antagelig vært prosedabel, men det er altså dit Tjelmeland må dra for å søke tilflukt.  Det er ikke bak et slikt skjul vi ønsker å finne en saklighetens emissær.

Det er konstruktivt at Tjelmeland nå har erklært at han pakker penna i penalet igjen. Mer konstruktivt  ville likevel ha vært å ha et kurs i elementær saklighet. Kunne ikke det vært en stimulerende start for Institutt for Historie og Religionsvitenskap på nyåret som straks er her? Ut fra det som har fremkommet i debatten hittil, ser det ut til at i alle fall han selv og professor emeritus Einar Niemi kunne fått stort utbytte av det.

Vi kan håpe at det ville sikre portpasseringer der utførelsen i saklighetens slalomløype står mer i stil med målsetningene for begge disse brave herrer?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse