Annonse
NY I REGJERING: Odd Emil Ingebrigtsen er utnevnt til ny fiskeriminister i Norge. Her på Slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg og den nye kunnskapsminister Guri Melbye.. Foto: Næringsdepartementet

Uvær i vente

Odd Emil Ingebrigtsen fra Bodø er i statsråd på fredag utnevnt til ny fiskeri- og sjømatminister. Vi formoder at han varer lengre enn sin forgjenger Geir Inge Sivertsen.

Ingebrigtsen tiltrer på post i en vanskelig tid for landet. Symbolisert i form av at han ikke fikk den tradisjonelle nøkkeloverrekkelsen på grunn av korona-smitten.

På pressekonferansen fortalte statsminister Erna Solberg at man «selvfølgelig har lært noe» av måten Geir Inge Sivertsen måtte gå av på. Samtidig sa hun at det ikke nødvendigvis hadde noe med bakgrunnsjekk å gjøre. I det ligger det at alle statsråder har et selvstendig ansvar for å opptre ryddig og ta ansvar for eventuelle fallgruver.

Ingebrigtsen har sittet i en rekke styrer, og vi går ut fra at statsministerens kontor og næringsdepartementet har gått grundig gjennom disse spørsmålene.

Odd Emil Ingebrigtsen er næringslivsmann og gründer, og tar erfaringer fra næringslivet med inn i regjering. Han har også lang fartstid fra partiet Høyre, der han startet som generalsekretær i Unge Høyre. Kanskje er han også blant de mest beleste fiskeriministrene på en stund. Han kommer fra en bokhandlerfamilie i Bodø.

Den nye fiskeriministeren må nå lese seg opp på næringen. Men siden han er nordlending kan man kanskje si fiskeriene uansett er en del av arvestoffet. Han har også studert fiskeriøkonomi.

Ingebrigtsen får nå enorme utfordringer midt i fanget. Korona kommer til å få stor innvirkning på eksport og markeder i fiskerinæringen. Det gjelder laks og det gjelder hvitfisk. I verste fall risikerer man en total nedsmelting  samtidig som torskefisket pågår for fullt langs kysten i Nord-Norge. Her forventer næringen at regjeringen stiller opp med tiltak som kan begrense tapet av inntekter og arbeidsplasser.

Når den akutte situasjonen engang stabiliserer seg står han overfor flere problemer. Først må han få den kontroversielle kvotemeldingen i land, og det må han gjøre uten å ha et flertall bak seg i Stortinget. Det er ikke noe godt utgangspunkt når fremtidens vilkår i de tradisjonelle fiskeriene stakes ut. Ingebrigtsen må skape politiske kompromisser.

Næringen sliter også med store problemer knyttet til juks, svindel og omgåelse av regelverk. I tillegg kommer sosial dumping og utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft. Bodøværingen har mye uvær og storm i vente.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse