Annonse

Jeg tok feil

Lisa Friborg forklarer hvorfor Hurtigruten er så populær.

Hurtigruten er ikke bare for gamle turister.

Inntil i høst var min erfaring med hurtigruten når jeg har sett den seile majestetisk inn i Tromsøsundet. Et vakkert syn. Likevel hadde jeg aldri vært på hurtigruten, det var for gamle turister. Jeg tok feil.

Lovund øya som ligg langt ut i havgapet i Nordland. Med sine 460 innbyggere hvorav vel 150 er barn. Øya som representerer en unik historie. I 1972 startet det som for økonomer ble  beskrevet som en enorm nedtur. 1200 laks ble satt ut i hjemmesnekrede merder, kun 174 overlevde første døgn. Gründerens pågangsmot var å snu den negative befolkningsutviklingen. Han klarte det.

I dag er Nova Sea etablert og det gir enorme verdiskapninger både på Lovund og i Norge. For to dager ble jeg fortalt denne historien i verdens vakreste møterom, på hurtigruten. I det Odd Strøm fortalte historien seilte hurtigruten forbi et av oppdrettsanleggene på kysten.

Aldri før har jeg følt en historie så levende. Med det blotte øyet så jeg plastringene på havet. Ved nærmere øyesyn kunne jeg se  laksen hoppe. Milliardindustrien som er så viktig for velferdsstaten Norge. En industri i utvikling for å levere det beste produktet til oss som forbrukere. Samtidig som det er en stadig utvikling for å ivareta velferden til fisken og miljøet.

Den siste uken har det blitt kommentert på hurtigrutens nye interiør. Daniel Skjeldam har skjønt det. På lik linje med oppdrettsnæringen må også reiseliv endres og utvikles. Det må endres ut i fra turistenes krav og ønsker. Hurtigruten konkurrerer med verdensmetropoler som New York og London.

Det må tilpasses dagens behov og standard. Veksten til hurtigruten på 42 prosent i 2015 kommer ikke av seg selv. Jeg beundrer den jobben som er gjort. Fra å være en selskap på konkursen rand har hurtigruten levert sitt beste resultat. Jeg er overbevist om at moderniseringen av hurtigruten vil være en grunn til at den fortsetter å seile i medvind.

Totalt har hurtigruten 34 havneanløp fra Bergen til Kirkenes. En fantastisk mulighet til å delta på aktiviteter på land. Det viser seg at det har vært satsingsområde. Det tilbys 169 utflukter på hurtigruten, de fleste i Norge. På en reise med hurtigruten kan du velge alt fra overnatting i lavvo, Lofoten på hesteryggen og bysightseeing. Selv ble jeg tatt med tilbake til Vikingetiden.

Da hurtigruten la til kai i Stamsund stod en viking og buss og ventet på oss. Bussen tok oss med til et ærverdig gammelt bygg, en rekonstruksjon av verdens største vikingebygning. Sammen med amerikanske og tyske turister ble vi tatt i mot av herren og fruen i huset. Fortellingen fra vikingetiden ga oss et innblikk i den norske historien før nydelig vikingmat ble servert. Kvelden ble avsluttet med buss til Svolvær hvor vi igjen mønstrer på hurtigruten.

En liten time etter at hurtigruten var lagt fra kai i Svolvær kom en gjenkjennelig lyd over høyttaleren. Det var informasjon om nordlys på himmelen. Begeistringa da beskjeden kom var for meg en opplevelse i seg selv. På under et minutt hadde over 100 personer passert, alle med kameraet klart. Stemningen på dekk når nordlyset danset over en stjerneklar himmel, var magisk. Jeg forstår hvorfor så mange velger denne reisen.

Hurtigruten er ikke bare for gamle turister.

Jeg tok feil. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse