Annonse
I NORD: Erna Solberg under et besøk på Finnsnes i mai i år. Til høyre lederen i Troms Høyre, Geir Inge Sivertsen. Foto: Skjalg Fjellheim

12 ting Erna må gjøre i nord

12 nordnorske råd til Erna Solberg når hun setter sammen ny regjering.

1. Gjør den nye arktiske regionen i nord sterk. Det blir landets geopolitiske sentrum. Med høy økonomisk vekst. Ressursene blir skattkammeret for Norge når oljeinntektene svikter. Nå er det nok tomprat om «muligheter». Tiden er inne for å fylle regionen med innhold. De nasjonale oppgavene knyttet til Arktis og nordområdene hører naturlig til i nord – og ikke i Oslo.

2. La oljen i Lofoten, Vesterålen og Senja ligge. Et flertall av nordlendingene vil ikke ha oljeboring her. Risikoen er for høy. Hensynet til torsken må komme først.

3. Ikke legg ned Andøya flystasjon, og la Hærens helikoptre bli på Bardufoss. Begge beslutningene svekker både forsvarsevnen og beredskapen. Strekk ut en hånd til velgerne i nord og ta distriktsopprøret på alvor. Det kan gjenopprette tillit mellom regjeringen og befolkningen.

4. Sats på Tromsø og den urbane tiltrekningskraften. Legg til rette for at enda flere kan flytte til det som nå er blant de raskest voksende byene i landet. Den nye innfartsveien må leveres raskt, og uten mer vingling.  En ny internasjonal terminal og forlengelse av rullebanen ved Tromsø Lufthavn må prioriteres høyt. Den voksende strømmen av turister underbygger dette.

5. Innled et samarbeid med EU og Finland om den arktiske jernbanen mellom Kirkenes og Rovanemi. Det kan bli ditt viktigste strategiske grep i nord. Må sees i sammenheng med nye transportkorridorer i nord, også til sjøs.

6. Gjør et krafttak for å redde det samiske språket. Situasjonen er kritisk. Du har ikke råd til at det dyrebare språket til vårt eneste urfolk skal gå tapt på din vakt.  

7. Sats på kunnskap. UiT Norges Arktiske Universitet har levert på din bestilling om å satse på kvalitet i forskning og utdanning. Det må gi en større gevinst når det gjelder finansiering av forskning i nord de neste årene, ved campus i Alta, Narvik, Harstad og Tromsø.

8. Slutt med logringen for oppdrettsnæringen. Sett tydelige krav til selskaper som har enorm fortjeneste -  men etterlater seg store problemer med lus, forurensing og rømming. Dette er uakseptabelt. Næringen er viktig, men veksten kan ikke fortsette før miljøproblemene er løst.

9. Bli en pådriver for omstilling i arbeidslivet. Gjør det digitale og teknologiske skiftet til et tydelig prosjekt også i nord. Bruk sterkere politiske virkemidler for mer verdiskapning i privat sektor.

10. Du som er fra en by (Bergen) som er bygd på tørrfisk fra Nord-Norge, vet hvor viktig torsken er for oss nordlendinger. Derfor må du gi opp forsøkene på å gi vekk fellesskapets ressurser til en liten gruppe redere. Vi vil ikke ha det slik at en liten adel får privilegert adgang til ressursene våre.

11. Flytt ut statlige arbeidsplasser til nord. Byene i nord består av en høyt utdannet befolkning som uten problemer kan påta seg flere statlige oppgaver. Det gir dobbel gevinst fordi det vil dempe presset på Oslo.

12. Fjern flyseteavgiften. Det er en urettferdig avgift i deler av landet der det ikke finnes et alternativ til fly. Lag heller en klimapolitikk som blir forstått av mennesker over hele landet. Nullutslippsamfunnet må innføres på en måte som tar hensyn til at en løsning som passer godt i Oslo, ikke nødvendigvis passer like godt i Hammerfest eller Skjervøy.  

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse