Annonse
VAKKERT: Rekken med trehusbebyggelse i Storgata gir en helt spesiell og hyggelig atmosfære, vel og merke der husene er vedlikeholdt. Det er de her, og det er flott og innbydende. Foto: Yngve Olsen

Tommel opp for en «sentrums-Romsaas»

Det Tromsø kommune trenger er en «sentrums-Romsaas», en kommunalt ansatt med et glødende engasjement for byen, mener gullsmed Elin Wintervold. Det er en utmerket idé.

Når fortauene hos enkelte brukes til å «oppbevare» snø, som igjen blir til svære issvuller etterhvert, bør man ikke bli forundret om salget går tregt.

Nordlys har i en serie artikler satt søkelys på sentrumsutviklingen i Tromsø. Det har ført til stort engasjement blant våre lesere, et godt tegn på at Tromsøs befolkning bryr seg om hva som skjer i byens hjerte.

Vi ønsker alle et levende og trivelig bysenter. Når vi nå ser at mange forretningsdrivende gir opp å drive handel i sentrum, uten at det står interesserte i kø for å overta lokalene, er det all grunn til å reagere.

Utviklingen er ikke typisk kun for Tromsø. Dette er en internasjonal trend, hvor netthandel og store kjøpesentra gir mindre butikker kraftig konkurranse. Det er kanskje mer bekvemt å handle på nett og kjøpesentrene, sistnevnte har også fordeler med gratis parkering.

Tromsø har et bysenter som er unikt, med den vakre domkirken fra 1861 som midtpunkt. Rekken med trehusbebyggelse i Storgata gir en helt spesiell og hyggelig atmosfære. Vel og merke der den er vedlikeholdt. I et intervju i Nordlys  sier gullsmed Elin Wintervold at hun skjemmes over vedlikeholdet i byen. Hun mener Storgata nord for Rødbanken skriker etter oppgradering, og kritiserer også at ingen ser ut til å bry seg når noen skamferer deler av det nylig opprustede området rundt domkirken.

 Det kommunen trenger er en «sentrums-Romsaas», en kommunalt ansatt med et glødende engasjement for byen, mener Wintervold.

Det er en god ide og et innspill vi gjerne slutter oss til. Nå later ansvaret for området til å være splittet mellom kommunale etater. En person med dedikert ansvar for planlegging og oppfølging, i samarbeid med gårdeiere og forretningsdrivende, ville ganske sikkert gjort sentrum til et bedre sted.

Vedkommende kunne også hatt som jobb å påpeke forfall og slendrian fra gårdeiernes side. Slik det er i dag har Wintervold rett i at det stedvis ser sjuskete ut. Kommunen bør også attestere slurv. Når fortauene hos enkelte brukes til å «oppbevare» snø, som igjen blir til svære issvuller etterhvert, bør man ikke bli forundret om salget går tregt.

Det er kommunen, med de folkevalgte i spissen, som har ansvaret for planlegging og utvikling, også i sentrum. Innehaveren av Helmersen Delikatesse, Sindre Helmersen, ønsker at det utarbeides planer og målsettinger for hva som bør finnes av butikker og bransjer i sentrum. Variasjon i butikker og tilbud er som kjent et av suksesskriteriene til kjøpesentrene.

Interessen for sentrumsutviklingen er stor, innspillene har vært mange. Når Nordlys og Nordnorsk Debatt inviterer til folkemøte om saken førstkommende mandag, kommer det sikkert flere.

Nå er det opp til politikerne å komme på banen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse