Annonse
De planene som i dag ligger for utbygging av tomta, er ensbetydende med en raseringa av det meste av verftets bygninger og infrastruktur.

Tomtevalg for Tromsø museum

Hallvard Birkeland ramser opp fem gode grunner for å plassere det nye museet nettopp her.

At et museum, som skal vise fram og formidle vår stolte historie, blir lokalisert til Tromsøs historiske sentrum, må være et stort pluss i seg selv.

Brev til Kunnskapsdepartementet, ved statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

Tromsø er i den heldige situasjon at byen skal få et nytt, storslått museum. Departementet har bestemt at museet skal lokaliseres til Tromsø sentrum, og de to tomtene som det står mellom, er Verftstomta og Mack-tomta.

Universitetet i Tromsø synes Mack-tomta er det beste av disse to alternativene. Jeg er uenig, og dette er mine argumenter for at departementet må velge Verftstomta, når de i denne måneden skal ta den endelige avgjørelsen:

  1. Verftstomta er med sin unike beliggenhet, Tromsø sentrums flotteste tomt. Ved å legge museet hit, vil området gjøres tilgjengelig for hele byens befolkning, og dens besøkende. Det skulle bare mangle at ikke byens flotteste tomt kommer allmenheten til nytte.
  2. Tomta utgjør en sentral del av gamlebyens areal, og etablering av et stort museum her, vil ha svært positive konsekvenser for det arbeidet som nå pågår for å utvikle gamlebyen, og museet vil i seg selv bli en viktig «drager» for gamlebyen som sådan. At et museum, som skal vise fram og formidle vår stolte historie, blir lokalisert til Tromsøs historiske sentrum, må være et stort pluss i seg selv, slik jeg ser det.
  3. Ved å plassere museet på Verftstomta, vil man også få en unik mulighet for å samtidig ivareta en svært viktig del av byens industrihistorie. De planene som i dag ligger for utbygging av tomta, er ensbetydende med en raseringa av det meste av verftets bygninger og infrastruktur. At Riksantikvaren ikke ser viktigheten av å verne dette kulturminne, er for øvrig en historie for seg selv.
  4. Nordbyen, som en viktig del av Tromsø sentrum, trenger utvikling, og et museum på Verftstomta vil bidra til dette. Det er i Nordbyen den mest spennende utviklinga av sentrum vil komme, jamfør det arbeidet som for tida pågår i Nordbyen-prosjektet.
  5. Videre: Det passer jo som hånd i hanske å legge det nye museet til Verftstomtas med tanke på at Polarmuseet allerede ligger i området. Polarmuseet, som i dag er et av Norges flotteste, kunne jo ikke hatt en bedre plassering enn det det har i dag.

 Hallvard Birkeland

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse