Annonse
Det er intet mindre enn oppsiktsvekkende at et arrangement som den internasjonale pianokonkurransen "Top of the World" kan finne sted i en liten by som Tromsø. Hvem tro kan ønske å få æren av å knytte sitt navn eller bedrift til arrangementet? undrer Randi Rønning Balsvik. På bildet: pianist, musikkprofessor og initiativtaker til TWICP, Tori Stødle. Foto: Yngve Olsen

Hvem ønsker æren av å knytte sitt navn eller bedrift til dette unike arrangementet?

TWIPC bidrar til å gjøre Tromsø kjent i verden!            

Nordlys hadde på kronikkplass en interessant betraktning av direktøren for Nord-Norges Europakontor i Brussel, Nils Kristian Sørheim Nilsen. Den handlet om å fremme Tromsø som arktisk hovedstad med den unike posisjonen byen har med sin vitenskapelige kunnskap knyttet til nordområdene, sitt vertskap for sekretariatet til Arktisk Råd og internasjonale konferanser som Arctic Frontiers.  Sørheim Nilsen gir eksempler på betydningen av omdømmebygging knyttet til kultur og spør hva det er vi vil skal assosieres med Tromsø, hva verden skal vite om byen. Kronikken inspirerer meg til å si noe om hva som finnes her, som kanskje verden vet mere om enn tromsøborgerne selv.

Den internasjonale pianistkonkurransen «Top of the World», utfoldet seg for femte gang i Tromsø 17. til 23. juni, 2017, ti år etter at den første gang fant sted. Da hadde flere enn 1000 unge pianister fra hele verden sendt inn sine videoer og ønsket å delta i pianokonkurransen i Tromsø. Top of the World har egne nettsider med mye informasjon, bl.a. en film av Knut Erik Jensen som ble laget om den første konkurransen. Dertil kan en høre alle deltakernes bidrag i selve konkurransen i 2017, med den praktfulle finalen i Tromsø domkirke, der de tre finalistene spilte sine utvalgte pianokonserter med fullt symfoniorkester. I løpet av de følgende syv månedene ble vinneren Dmitry Shishkin avspilt 14747 ganger på YouTube. Alle bidragene kan høres her. TWIPC bidrar til å gjøre Tromsø kjent i verden!            

Konkurransen ville ikke ha eksistert uten initiativet og den ukuelige viljen til Tori Stødle, pianist og professor på Musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø. Gjennom sine mange konserter i utlandet opparbeidet hun seg et stort internasjonalt nettverk. Hennes mann, musikeren Håkon Stødle, har vært en viktig støttespiller for å gjennomføre de krevende arrangementene. Mange andre har også gitt av sin tid.  

I 2017 sendte 184 pianister fra 44 land inn sine videoer som søknad for å bli tatt ut til konkurransen, 24 slapp gjennom nåløyet, en av dem var norsk. Med til konkurransen hadde de en svært krevende inngangsbillett: En halv times program til første runde. Fra denne gikk halvparten videre til semifinalen, der de skulle spille i femti minutter. De måtte også ha innøvd to store verker for piano og orkester, i tilfelle de skulle bli blant de tre som kom til finalen. På plass i konservatoriets aula var en jury på åtte medlemmer, fra Kina, Italia, Israel, Brasil, Norge, Sør –Korea, Tyskland og Russland/USA.

Top of the World går nå mot konkurransen i 2019. Det er en enorm oppgave å skaffe penger til denne. Det så ut som om TWIPC ikke kunne bli noe av i 2017, da en avgjørende engangs håndstrekning på en million kroner kom fra uventet hold. Førstepremien på 30 000 Euro kom fra Sparebank1, de andre premiene kom fra universitetet og en privat sponsor. Programheftet for 2017 viser også at flere Tromsøborgere støttet arrangementet, noen ved å påta seg det gledelige oppdraget å gi transport, husrom og frokost til en eller flere av pianistene. Det er intet mindre enn oppsiktsvekkende at et arrangement som denne internasjonale pianokonkurransen kan finne sted i en liten by som Tromsø. Nettsidene til konkurransen gir allsidig opplysning om hva TWIPC handler om og viser hvordan Tromsø kan assosieres med det den er, også en kulturby. Hvem tro kan ønske å få æren av knytte sitt navn eller bedrift til arrangementet av noe så unikt som Top of the World International Piano Competition.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse