Annonse
Det er intet mindre enn oppsiktsvekkende at et arrangement som Top of the World International Piano Competition kan finne sted i en liten by som Tromsø, skriver styremedlem Randi Rønning Balsvk. Dette bildet er fra 2013, da Francois Dumont var førstemann i ilden i pianofinalen, hvor han endte på delt andreplass. Foto: Yngve Olsen

Top of the World - for sjette gang!

Så er den i gang igjen, fra 15. til 21. juni , her i Tromsø, den internasjonale, prestisjetunge  pianistkonkurransen «Top of the World». Det er sjette gang den  utfolder seg, første gang var i 2009. Det er intet mindre enn oppsiktsvekkende at et slikt arrangement kan finne sted i en liten by som Tromsø. Top of the World har nettsider med mye informasjon, bl.a. en film av Knut Erik Jensen som ble laget om den første konkurransen. Dertil kunne en høre alle deltakernes bidrag i selve konkurransen i 2017, med den praktfulle finalen i Tromsø domkirke, der de tre finalistene spilte sine utvalgte pianokonserter med fullt symfoniorkester. I løpet av de følgende syv månedene ble vinneren Dmitry Shishkin avspilt 14747 ganger på YouTube. Også i år vil alle bidragene i konkurransen bli «strømmet».  TWIPC bidrar til å gjøre Tromsø og Nord-Norge kjent i verden!            

Tidligere i år sendte 213 pianister, under 35 år,  fra 41 land, inn sine videoer som søknad for å bli tatt ut til konkurransen, 24 slapp gjennom nåløyet. De kommer fra Korea og Taiwan i øst til Canada i vest, en av dem er norsk. Med til konkurransen har de en svært krevende inngangsbillett: En halv times program til første runde. Fra denne går halvparten videre til semifinalen, der de skal spille i femti minutter. De må også ha innøvd to store verker for piano og orkester, i tilfelle de blir blant de tre som kommer til finalen. På plass i konservatoriets aula er en jury på syv medlemmer, fra Canada, Italia, Belgia, Norge, Sør –Korea, Tsjekkia og USA. Deltakerne i konkurransen spiller på Konservatoriet, sør på øya, og det er mulig for de som ønsker det å høre på, gratis. I år finner den spennende finalen med tre pianister sted i Kulturhuset med Arktisk Filharmoni, vårt flotte nordnorske symfoniorkester.

Konkurransen ville ikke ha eksistert uten initiativet og den ukuelige viljen til Tori Stødle, pianist og professor på Musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø. Gjennom sine mange konserter i utlandet opparbeidet hun seg et stort internasjonalt nettverk. Hennes mann, musikeren Håkon Stødle, har vært en viktig støttespiller for å gjennomføre de krevende arrangementene. Mange andre i Tromsø har også støttet det, blant annet ved å påta seg å gi transport, husrom og frokost til en eller flere av pianistene. Det er ikke minst viktig for rennomé og prestisje at førstepremien er usedvanlig høy: hele 30 000 Euro. Den er det Sparebank1 Nord-Norge som gir. Dette viser at konkurransen blir vurdert å ha høy relevans for kulturlivet i landsdelen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse