Annonse
PIA SVENSGAARD: Pias nettverk er horisontalt. Og høytflyvende, skriver Georg Blichfeldt. Foto: Ole Åsheim

Topp-politikere er del av folket, men de er ikke folket

Det jeg vet om Pia Svensgaard er at hun mislyktes som leder.

Pias nettverk er horisontalt. Og høytflyvende. Hun er kjent for sine mange utenlandsreiser.

Det jeg vet om Pia Svensgaard er at hun mislyktes som leder. Nå er hun utnevnt til leder av Barentsekretariatet. 

«Hun har et bredt kontaktnett», heter det i begrunnelsen på Barentsekretariatets hjemmeside. Med et bredt nettverk er det umulig å falle dypt. Da hun måtte gå av som leder av fylkesrådet var det få trøstende ord å få fra media. Selvforskyldt, var dommen. «Hun tåler lite kritikk. Hun kan oppfattes som sur og tverr. Hun går svært ofte i forsvarsposisjon.»

Troms kraft-skandalen er ett eksempel. Den kritiske granskingen ble ikke møtt med ydmykhet, men motangrep. Pia leide inn advokat for å vurdere granskingens konklusjoner. Roy Slettvold ble satt på jobben. Var man ute etter en nøktern og faglig gjennomgang var han ikke det mest opplagte valg. Slettvold hadde en sentral rolle i spillet han skulle vurdere. Han var rådgiver for svenske Jämtkraft. På lag med Pia og fylkeskommunen ble  motstanderen Tromsø kommune feid av banen og en tredjedel av Troms Kraft aksjene havnet på svenske hender. 

Pia var nok ikke særlig overrasket da Slettvold konkluderer med at granskingen av Troms Kraft skandalen «ikke er tilstrekkelig forsvarlig innrettet fra dag en». Slettvold angriper også kostnadene ved granskinga samtidig som hans eget firma, Selmer, hevet 5,2 millioner kroner i honorarer (eks. mva.) fra fylkeskommunen for rådgivning knyttet til Troms kraft. Pia var som fylkesrådsleder alene om å inngå avtalen med Selmer. Fylkesrådet ble ikke involvert til tross for at regelverket krever at alle bevilgninger på over 1 mill skal vedtas av fylkesrådet. Saka blir belyst av Dagens Næringsliv 30.03, men Pia Svendsgaard nekter å kommentere med henvisning til at hun er gått av. Hun viser til Stein Ovesen, stabssjef i Fylkeskommunen. 

Stein Ovesen er mannen som har ansatt Pia som leder for Barentssekretariatet . Han er styreleder for sekretariatet. Uten støtte fra Pia ville han aldri havnet i denne posisjonen. Det er han som trekker fram Pias «brede kontaktnett». Sjøl er han så tett og intimt sammenvevd med Pia at han burde rødme når han ikke erklærer seg inhabil i ansettelsessaka. Han ansetter sin tidligere sjef. Der andre ville konkludert med at Pias håndtering av Troms kraft-skandalen og skolesaka viser at hun ikke er egnet til å lede Barentssekretariatet finnerOvesen naturlig nok ingen svakheter. De har jo syklet tandemsykkel i disse sakene! 

Pias nettverk er horisontalt. Og høytflyvende. Hun er kjent for sine mange utenlandsreiser. Og for å ha kjøpt VIP-plasser på toppen av tribunene av Alfheim mens fylkeskommunen var i økonomisk krise. Pia forsvarer investeringa med nettverksbygging: «På Alfheim treffer vi andre viktige aktører som vi er avhengige av å ha kontakt med». 

Pias nettverk har ikke røtter i folkedypet. Sjelden har en politisk leder vært mindre respektert blant dem hun representerer. Selv ikke hos sine egne i Arbeiderpartiet blir hun verdsatt. Nesten ingen av lokallagene i Troms foreslo partitoppen til plass på Stortinget ved siste valg.

Pia ble fanget opp av nettverket og fikk jobb i offentlig sektor. Hadde ikke denne manøveren lykkes ville hun, som for eksempel Roger Ingebrigtsen, kunne fått jobb i et kommunikasjonsbyrå. 

Roger har jeg møtt. For noen år siden barket vi i hop i et debattmøte. Ingebrigtsen var da fylkesråd for utdanning og hadde lagt fram ei melding om skolestruktur. Han brukte tøffe karakteristikker og beskyldte meg for å lyve om innholdet i rapporten. Jeg trakk rapporten opp av veska og kunne tilbakevise påstandene på stedet. Roger hadde ikke satt seg inn innholdet i egen melding. 

Hans karriere som sjef for utdanning ble kort. Han måtte gå, men rakk å reise rundt på skolene og fortelle at  Troms som var nest-dårligst i landet skulle bli Best i Verden! Vi gapte. Gapet var vel stort og retorikken fungerte ikke. Som kommunikasjonssjef for OL i Tromsø gikk han til angrep på «nikkersadelen» i Oslo. Populært i nord, men ikke særlig tjenlig for formålet. Som fylkespolitiker og ansvarlig for å tenke samlende strategi for Nord-Norge la han seg grundig ut med Nordland. Pia har for øvrig fulgt opp i samme stil. Men da Roger snublet var det i utenom-politiske terreng. 

Han falt forholdsvis mykt og kort. Han ble fanget opp av kommunikasjonsbransjen. Roger har et bredt nettverk. Derfor besitter han den påvirkningskrafta som denne bransjen hevde å levere. Det dreier seg mer om kompiser enn om kommunikasjon. 

Vi feirer 200 år med folkestyre. Vi feirer et ideal om åpne debatter og beslutninger som representerer folkemeninga. Topp-politikere er del av folket, men de er ikke folket. Når nettverkene på toppen lukker seg mot innsikt nedenfra og blir avgjørende for posisjoner og utfallet av viktige beslutninger, er det et stort problem for demokratiet. 

Til Pia og Roger vil jeg si: Det er ikke så verst her nede i folkedypet. Om dere hadde falt hit ned ville det vært et godt tegn. For demokratiet. 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse