Annonse

Toppsundet «under angrep» av oppdrettere igjen

På nytt en gang er Toppsundet utenfor Dale på Grytøy «under angrep» av fiskeoppdrettere. Det ser ut som de enda ikke har klart å frarøve folket i regionen nok fiskeplasser, eller tilgriset nok med kjemikalier,medisiner og fiskeavfall, eller svekket miljøet nok, så nå turer Salaks videre med utvidelse av sitt anlegg.

Vi som registrerer både de positive sider, men også de negative faktorene med fiskeoppdrett, vi stiller mange spørsmål ved hvorfor ikke oppdretterne, og heller ikke politikerne, reagerer mer på folkets berettigede kritiske utsagn mot næringen. Hvorfor reageres det ikke mer fra politikerne heller? Er man kjøpt og betalt av næringa? Velger man å sette tilside de negative faktorene, som jo er et faktum og et problem? Er det profittjaget som overstyrer hele næringa, og politikerne følger med?

Spørsmålene er mange, og et viktig spørsmål er: Hvorfor brukes ikke noen av de milliardene som tjenes i næringa til å legge om til lukkede, bærekraftige anlegg, til gavn for miljøet, havet og folket, og også for næringa selv? Hvorfor fortsetter man med den samme tradisjonelle drivemåten som vi vet har skadevirkninger for natur og miljø, uten å bry seg nok med at det finnes muligheter til forbedring? I Brønnøysund er det etablert et lukket, bærekraftig og vellykket oppdrettsanlegg som kan befares og læres av, og så videreføres i hele vårt land. Hvorfor blir ikke det gjort?

Hva tenker man på som nå vil fylle Toppsundet med åpne ikke-bærekraftige anlegg, og dermed frarøve folket i regionen resten av de fiskeplassene som finnes der, og som alltid og helt til nå har vært benyttet. Da jeg er født og oppvokst i Dale, har jeg selv erfart at mange hentet sine inntekter i det fiskerike Toppsundet, og i tillegg har svært mange i regionen hentet sin middagsmat der. Er det kun penger man tenker nå, og lar naturen, miljøet og folket rammes?

Nå må det være nok. Søknaden fra Salaks om utvidelse av sin lokalitet i Toppsundet liggger nå til ettersyn i Harstad rådhus, og skal etterpå behandles av politiske organer. Da må politikerne vise at de er klartenkt, har «bein i nesen» og viser hensyn til miljøet og regionens befolkning. Det betyr at de må si nei til denne utvidelsen av åpne oppdrettsanlegg i Toppsundet. Det kan gi et signal om at det er lukkede og bærekraftige anlegg det må satses videre på, til gavn for havet, miljøet, folket og næringa selv.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse