Annonse
Til tross for at de fleste ser på sine barn som fornuftige, fører misforståelser og uklarhet stadig oftere til dype konflikter mellom arvingene. Nesten uten unntak skyldes konfliktene uklarhet om hvem som skal arve hva, altså dårlig kommunikasjon, skriver Hugo Bardo. Foto: Colourbox

Tør du dø uten et testament?

Den største trusselen for å videreføre en families verdier er ikke markedsrisikoen som de fleste tenker, men paradoksalt nok familien selv.

I mai kunne vi lese i Nordlys om Halvor Hansen som går tilbake til skjærebordet, mens døtrene Liv Margrethe Hansen og Ingrid Kristine Hansen skal lede familiebedriften Halvors Tradisjonsfisk videre. Dette er et godt eksempel på én familie som har lyktes med å forvalte familieverdiene på tvers av generasjoner.

De fleste kjenner noen eller har selv opplevd å havne i krangel eller konflikt knyttet til arv. Et stort antall familier mislykkes med å gjennomføre en vellykket overføring av verdier til neste generasjon. Den klart største årsaken til dette er dårlig kommunikasjon og andre familiære årsaker. Det at neste generasjon ikke er godt nok forberedt seiler inn som en god nummer to.

Oppskriften på å forsøke å unngå en arvekonflikt er forholdsvis enkel. Det handler om planlegging. Som mange vet; «failing to plan is planning to fail».

Når man skal forvalte familieverdier på tvers av generasjoner, er det viktig å finne en felles plattform for videreføring av familievirksomheten. Det må etableres en struktur som ivaretar de ulike familiemedlemmenes behov og interesser. Ikke minst må neste generasjon klargjøres for den rollen de skal ha i fremtiden.

Det hjelper ikke om investeringene slår markedet hvis man ender med å ødelegge både formuen og familiebåndene i et generasjonsskifte.

Til tross for at de fleste ser på sine barn som fornuftige, fører misforståelser og uklarhet stadig oftere til dype konflikter mellom arvingene. Nesten uten unntak skyldes konfliktene uklarhet om hvem som skal arve hva, altså dårlig kommunikasjon.

Har du skrevet et testament? Hvis svaret er nei kan jeg berolige deg med at du er i godt selskap. Undersøkelser vi i Formuesforvaltning har gjort, viser at hele 80 % ikke har et gyldig testament. Med et gyldig testament kan du bidra til å fjerne en byrde fra skuldrene til neste generasjon.

Så derfor blir mitt spørsmål til deg: Tør du dø uten et testament?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse