Annonse
Vis litt takknemlighet for de som hver dag møter det vi andre helst ikke vil møte – og som gjør den jobben for oss. Slutt med spekulasjoner og grafsing i detaljer. Vis litt respekt! skriver Jan Skogheim. Foto: Torgeir Bråthen.

Tragedien i Lenvik og sosiale medier

Slutt med spekulasjoner og grafsing i detaljer. Vis litt respekt!

Mandag ettermiddag (20.11.17) kom nyheten om at en eldre kvinne var drept på Øyjord i Lenvik. Siden da har det ”tatt fyr” på sosiale medier med spekulasjoner om hvem den drepte var, hvem som hadde utført drapet, hvorfor helsevesenet ikke hadde grepet inn før, hvorfor naboene ikke ble varslet av politiet o.s.v..  

Samme kveld begynte kritikken mot politiet å ”ta av”. De var udugelige, sendrektige, redde, håpløse osv.. Bare negative kommentarer. Uten filter og uten tanke på at disse bare er mennesker de og. Mennesker som hver dag gjør en stor innsats for å trygge våre liv og verdier. Som hver dag går på jobb uten å vite hva dagen vil bringe eller om de i det hele tatt kommer hjem igjen den dagen. Som ikke kan nekte å rykke ut om noe skulle skje. Om noen gang i det hele tatt. Som aldri vet hva som møter dem mens vi lever vårt trygge, stabile, liv.  

Dagen etter kom det frem, via advokaten, at den som hadde utført drapet var for syk til å avhøres og at hun var innlagt på UNN. Da la de fleste to og to sammen og tenkte psykiatri. Da fikk helsevesenet sterk kritikk for at de lot en psykisk syk drapskvinne ”gå løs”. Det haglet med påstander om hvor elendig vårt psykiske helsevern var som kunne la dette skje. Igjen uten filter og tanke på at disse gjør en uvurderlig og stadig viktigere jobb i vårt samfunn. Som i likhet med politifolkene heller ikke vet hva dagen vil bringe av trusler, slag og vold. Som heller aldri kan forberede seg på det de skal møte.  

Media har heller ikke vært særlig behjelpelige. Det kommer stadig nye detaljer om hva som egentlig har skjedd, hvordan det har skjedd, hvordan åstedet så ut osv.. Detaljer allmennheten neppe trenger å vite noe om, men som media vet selger. Det gjelder å være først ute…

Hele saken er en tragedie i stadig flere akter. Først og fremst for de pårørende til den drepte, den som utførte drapet og dennes familie. Jeg ber dere; Tenk dere om! Det gjør ikke saken bedre for disse at det spekuleres åpenlyst om hvem og hva. Det gjør ikke saken lettere for politi og helsevesen at nett-trollene får herje fritt med sine aversjoner. Det gjør ikke saken bedre at media frigir stadig flere detaljer.

Saken er nemlig oppklart og den som drepte pågrepet. Det går ingen morder løs som kan drepe tilfeldige igjen. Det er ikke slik at alle psykisk syke går rundt som potensielle mordere. Vis heller litt ekte medfølelse overfor de rammede. Vis litt takknemlighet for de som hver dag møter det vi andre helst ikke vil møte – og som gjør den jobben for oss. Slutt med spekulasjoner og grafsing i detaljer. Vis litt respekt!  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse