Det er ingen tvil om at områder i Repparfjorden vil bli fullstendig død. Vi er svært bekymret for spredning av finmalte steinmaterialer, som inneholder rester av kjemikalier og metaller, skriver Åse-Marie Småvik. Foto: iFinnmark

Tragisk å høre klima- og miljøministeren

Venstre kunne hatt en god anledning til påvirke i regjering, men samarbeidet der er viktigere enn miljøet.

I spørretimen på Stortinget fikk klima- og miljøminister Ola Elvestuen, den gamle forkjemperen for miljøsaker fra Venstre, spørsmål fra SV v/ Lars Haltbrekken, om partiets holdning til sjødeponi ut i norske fjorder, bl.a. Nussir i Repparfjorden.

Det er tragisk å høre at en stortingsrepresentant, som har vært så tydelig på sitt standpunkt om ikke å tillate sjødeponi, skifter mening etter å ha kommet i regjering. Selv Venstres leder Trine Skei Grande, ropte ut i media i vår et klart: ALDRIALDRI - ALDRI å gi seg i denne viktigste miljøsaken!  I dag er samme parti, samme miljøfolk, fornøyd med å redde havet for nye deponiområder, ETTER NUSSIR og FØRDEFJORDEN. Disse fjordene ofres – for noen glansbilder. Beslutningen er tatt, og da er Venstre med.

Regjeringa skal senere behandle selve driftskonsesjonen. Venstre kunne hatt en god anledning til påvirke i regjering, men samarbeidet der er viktigere enn miljøet. Det er ingen tvil om at områder i Repparfjorden vil bli fullstendig død. Vi er svært bekymret for spredning av finmalte steinmaterialer, 2 mill. tonn i året, som inneholder rester av kjemikalier og metaller.  Også miljødirektoratet uttalte sin skepsis til utslipp av 1300 kilo kjemikalier i døgnet, og stiller strenge miljøkrav. Fylkesmannens miljøavdeling ar kritisk, særlig til utslipp av nikkel, kadium og kvikksølv. De har stilt spørsmål om dette er forenelig med vannforskriften!

Ola Elvestuen, prøver å redde seg selv og sier hans personlige standpunkt er kjent, men at beslutningen er tatt! Dette må da være en tøff tid, selv for garvede politikere.

Er det enda tid for nye forhandlinger i den nye regjeringen…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse