Annonse
Dette handler ikke om vi skal legges ned eller ikke, men om at mange av oss er i ferd med å få livet vårt ødelagt, skriver pelsdyrbonde Levin Mikkelsen i et brev til stortingsrepresentantene. Foto: Ola Solvang

Ruineres av staten

Men andre partier på Stortinget har nå muligheten til å sikre at familier som blir fratatt hus, hjem og arbeidsplass på grunn av Venstres symbolpolitikk, får et anstendig oppgjør for tort og svie.

«Hei, jeg er en pelsdyrbonde fra Birtavarre i Kåfjord kommune. Dere får denne e-posten fordi jeg har lyst til å vise dere hva som skjer med livet mitt, hvis dere vedtar regjeringens forslag til erstatning for avvikling av pelsdyrnæringen. Dette handler ikke om vi skal legges ned eller ikke, men om at mange av oss er i ferd med å få livet vårt ødelagt».

Slik starter et brev som pelsdyrbonde Levin Mikkelsen har sendt til stortingsrepresentantene. Mikkelsen er en av om lag to hundre pelsdyroppdrettere her i landet som blir rammet av et lovforslag fra regjeringen, og som innebærer forbud mot virksomheten deres.

Levin Mikkelsen har drevet gården i Kåfjord siden 1981. Han har møysommelig bygd opp en virksomhet som har vært helt lovlig, og som har lange tradisjoner her i landet. Men avsløringer av uetisk drift og elendig behandling av dyrene hos noen få oppdrettere, fikk dyrevernerne til å reagere på pelsdyrnæringa. I siste instans har reaksjonene altså kulminert med at Venstre satte som betingelse for å gå inn i regjeringen, at pelsdyroppdrett skulle forbys ved lov.

Nå skal saken opp i Stortinget, der den nok blir vedtatt, samme hvor langt det eventuelt sitter inne hos den enkelte representant.

Uansett hva man måtte mene om oppdrett av pelsdyr: det er et tankekors at pelsdyrbønder nærmest er blitt fritt vilt for aksjonister, politikere og byråkrater som misliker virksomheten. Behandlingen av en pelsdyrbonde på Vestlandet er et eksempel på hvor galt det kan bli, når aktivisme og personlige motiver anses som gangbart også innenfor offentlige instanser.

En rapport uten rot i virkeligheten som skulle felle pelsdyrbonden, førte til slutt til at Mattilsynets øverste leder måtte gå av. Rapporten, og det som fulgte i kjølvannet av den, viste en rystende ukultur i tilsynet, og en alt annet enn upartisk og uhildet behandling av denne bonden.

Nå skal næringa avvikles, og bøndene skal, ifølge Venstre sine skrytesider, få et «skikkelig oppgjør», basert på «individuell behandling». Men de vakre ordene om gode kompensasjonsordninger holder ikke hele veien nordover til Kåfjord. For Levin Mikkelsen er dette en katastrofe. Han kan ikke omstille seg til annen drift, fordi gården ligger i et område som er definert som skredfarlig.

Erstatningen han får, blir minimal. Den tar utgangspunkt i bokført verdi av gården, og er, som Mikkelsen skriver til stortingsrepresentantene, «som om dere skulle fått tilbake likningsverdien av boligen deres, dersom dere ble tvunget til å selge».

Venstre har igjen fått demonstrert sin rolle som distriktsfiendtlig parti. Men andre partier på Stortinget har nå muligheten til å sikre at familier som blir fratatt hus, hjem og arbeidsplass på grunn av Venstres symbolpolitikk, får et anstendig oppgjør for tort og svie. Hvis ikke, vil dette bli et grelt eksempel på den lille mannen som ruineres av staten.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse