Annonse
Etter om lag 10 år med stabil og god økonomisk vekst er det nå tegn som tyder på lavere global vekst. Når vi ser fremover mot 2019 er det umulig å unngå å nevne handelskrig mellom Kina og USA som en av årsakene, skriver Ronni Møller Pettersen.

Tre globale trender som vil påvirke livene våre i 2019

… og alt er ikke like hyggelig

Vi har nok bare sett starten på butikkdøden, så fremst de tradisjonelle aktørene ikke evner å skape nye kundeopplevelser.

Ved inngangen til et nytt år er det bare å slå fast: Verden vakler mer enn på lenge.

Gryende nasjonalisme, økt populisme, antiglobalisering, digitalisering, handelskrig, datasikkerhet, Brexit, klimautfordringer og personvern. Bare for å nevne noe. Alt dette har gjennom 2018 vært brennhete temaer. Fellesnevneren for alle de nevnte, er økt usikkerhet.

Hvordan vil så det slå ut, for deg og meg? Vel – her er noen eksempler:

Den økonomiske vinden snur

Etter om lag 10 år med stabil og god økonomisk vekst er det nå tegn som tyder på lavere global vekst. Når vi ser fremover mot 2019 er det umulig å unngå å nevne handelskrig mellom Kina og USA som en av årsakene. Alt annet like vil en handelskrig bremse opp verdensøkonomien. Handelskrigen berører ikke Norge direkte, men eskalerer den vil det kunne gi lavere aktivitet i land vi handler med, ikke minst i Europa, som forventes å importere mindre fra Norge. Dette vil i første omgang treffe eksportnæringene, som igjen kjøper varer og tjenester fra andre norske bedrifter. Så har vi Brexit, som heller ikke nødvendigvis stimulerer til økonomisk vekst ved første øyekast. Andre årsaker til lavere vekst er avtakende produktivitetsvekst (selv om vi får ny teknologi) og mangel på nye vekstmarkeder. Et av hovedvirkemidlene ved lav global vekst er rentenedsettelser. Denne gangen er virkemidlet «brukt opp». Svært forenklet - lavere vekst gir lavere inntjening for bedriftene, som igjen kan medføre fallende aksjekurser. På fagspråket kalles summen av slike hendelser for finansuro. På godt norsk betyr dette at verdiene til folk flest kan falle i verdi inn i 2019; pensjonssparingen, aksjesparingen og verdien på boligen. Hvor kraftig og hvor omfattende, gjenstår å se.

Folkets handlemønster endres raskt

Vi har nok bare sett starten på butikkdøden, så fremst de tradisjonelle aktørene ikke evner å skape nye kundeopplevelser. Svaret hittil har blant annet vært å kopiere internasjonale salgsdager som «Black Friday», «Cyber Monday», «Singles Day» osv. Aktiviteter som ser ut til å ha påvirket bunnlinjen til butikkene i negativ retning, mer enn kundeopplevelsen. En kraftig voksende netthandel vil fortsette å føre til svakere salg, lavere marginer og flere butikknedleggelser i tiden som kommer. I undersøkelser gjennomført av SpareBank 1 Nord-Norge, oppgis bekvemmelighet, vareutvalg og pris som hovedgrunner til at man foretrekker å handle på nett.

En aktør som er i ferd med å gjøre noe dramatisk med kundeopplevelsen, er den amerikanske giganten Amazon, gjennom utrulling av sitt nye handelskonsept Amazon Go. Konseptet, som foreløpig er i den såkalte betafasen, er fullrigget med kunstig intelligens – informert av kameraer, sensorer og ikke minst eksisterende data – blant annet knyttet til din kundeprofil. Konseptet fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-app på mobilen for å komme inn i butikken, deretter plukker man de varene man ønsker og går ut uten å måtte gå via kassen. Per dags dato har Amazon åpnet en håndfull Go-butikker, men har bebudet utrulling av 3000 nye butikker fremover mot 2021. Kommer Amazon Go til Norge, spør mange? Svaret er gitt. At varehandelen og butikkopplevelsene vil endres er helt sikkert – og det vil skje raskt. Amazons grunnlegger og sjef Jeff Bezos er klar I sin tale; ”If there's one reason we have done better than of our peers in the Internet space over the last six years, it is because we have focused like a laser on customer experience.”

Robotene overtar «gjørejobbene» - nye jobber skapes

De standardiserte «gjørejobbene» vil fortsette å falle for effektive roboter – en utvikling som vil forsterkes inn i 2019. Robotene er billige i drift, de feiler sjelden (mennesker står foreløpig bak programvaren) og de blir ikke slitne. Med andre ord er robotene en bedriftseiers drøm. Samtidig er det ferdigheter som vil øke i verdi i tiden som kommer. Eksempler på slike er kreativitet, originalitet, kritisk tenkning, overtalelse, forhandling, pedagogikk, matematikk og informatikk/data. Emosjonell intelligens, lederskap, sosial innflytelse, omsorg, samt serviceorientering likeså. Samtidig som jobber blir borte, kommer det nye jobber som krever ny eller annen kompetanse. Spørsmålet er hvor mange av de som i dag bekler «gjørejobbene» vil være de samme som skal besette de nye jobbene? Oppe i det hele så skal et stadig lengre liv finansieres med forlenget arbeidsliv. Livslang læring løftes frem i svært mange sammenhenger som et nøkkelområde. Formelen for å få livslanglæringsbevegelsen i gang er imidlertid ikke gjort i en håndvending. Det vil kreve grov innsats fra folk, myndigheter og næringsliv. Det er ikke lengre business as usual. Dette går ikke over. Det forsterkes.

Nitall på godt og vondt i Kina og sirkus Trump og Putin

Kanskje en kuriositet i den vestlige verden. Men nitallet representerer noe helt spesielt i verdens mest folkerike land. År som slutter med ni vekker både gode og dårlige minner, om store, skjellsettende hendelser i Kina. I 2019 er det 100 år siden 4. mai-bevegelsen; en berømt protest som markerte begynnelsen på fremveksten av kinesisk nasjonalfølelse, hvor samhold mellom patriotiske kinesere i alle samfunnslag sto i sentrum. I 1949 ble Folkerepublikken Kina proklamert med formann Mao Zedong som president. Etter et århundre med forfall, utenlandsk annektering og borgerkrig fikk Kina en stabil sentralregjering. Og sist men ikke minst så er det 30 år siden de blodige studentdemonstrasjonene på den Himmelske freds plass. For mange her hjemme symbolisert av det ikoniske bildet av den unge studenten som alene konfronterer kanonløpet på stridsvognen. At det blir markeringer i øst hersker det ingen som helst tvil om. Om det interne fokuset i Kina vil påvirke deres globale fremmarsj og deres forhold til vesten er som et ekstra moment å regne i det nye året. For det er nemlig slik at en «trigger-happy» Trump, en ustabil Putin (som må baskes med sanksjoner og lavere oljepriser) og Kina fakta påvirker livene våre her hjemme i Nord-Norge. Enten vi liker det eller ikke.

Derfor ser fremtiden likevel lys ut

Juletiden er en tid for glede, håp og tro. Og tiden for å se fremover mot det nye året med et lyst sinn. Vi lever stadig lengre, vi blir friskere, vi har tilgang til ekstraordinær kunnskap i realtid og vi får mer spennende jobber. Digitaliseringen har lagt veien åpen for en grenseløs utvikling av muligheter for å kommunisere og samhandle globalt – samt oppnå et enklere og bedre liv. Gjennom et bevisst og klokt forhold til den nye teknologien vi besitter, ser framtiden lys ut.

En som så svært positivt på fremtiden var Ingvar Kamprad, som i godt voksen alder kom med det berømte sitatet; «Det meste er fortsatt ugjort. Underbare fremtid.»

Husk på det. Godt nytt år!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse