Annonse
I en situasjon der amerikanerne trekker seg tilbake til sitt eget kontinent og lar Europa seile sin egen sjø, kan jo den nye firepartiregjeringen begynne å regne på hva det vil koste å bygge et helt nytt og relevant, norsk forsvar, skriver Oddvar Nygård. Bildet viser soldater fra US Marines som får en omvisning på Hærens CV90 kampvogn under øvelsen Joint Viking i Finnmark i 2017. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Trekker Trump USA ut av NATO?

Frykten i hele det amerikanske, sikkerhetspolitiske etablissementet for at de en morgen våkner til en nattlig tweet fra presidenten, der han forteller at han har bestemt seg for å si farvel til utgiftsposten NATO, er voksende.

Det er ikke lenger utenkelig. Den amerikanske presidenten kan komme til å destabilisere sikkerhetssituasjonen i Europa på dramatisk vis.

For bare få dager siden skrev New York Times om store bekymringer blant mange sentrale embetsmenn i Pentagon. Årsaken er en voksende frykt for at president Donald Trump skal gjøre alvor av det han lenge har snakket om: Å trekke USA ut av NATO.

US-exit? Det kan høres ut som en total usannsynlighet – en helt vill spekulasjon. Det er det dessverre ikke. De fleste tenker nok at et så drastisk scenario er nærmest helt utenkelig. Men alle som har lest bøkene til de to fremragende journalistene Bob Woodward og Michael Wolff, om Trumps første år i Det Hvite Hus, har på brutalt vis fått dokumentert at Trump er totalt uberegnelig og kan snu på flisa fra det ene minutt til det andre. Han er dessuten ekstremt kunnskapsløs og nekter konsekvent å lese saksdokumenter eller lytte til briefinger fra de forsvarspolitiske rådgiverne. Han lytter heller ikke til de ansatte i sin egen stab.

Da den amerikanske presidenten ankom Brussel for å delta på sitt første toppmøte i NATO, hadde han allerede gjort det klart overfor sine nærmeste rådgivere at han forsto ikke poenget med at USA skulle være med i denne alliansen. NATO-medlemskapet utgjorde jo bare en kjempestor utgiftspost for amerikanerne. Og alle de andre medlemsstatene lo bare av dumsnille USA som tok på seg å finansiere NATO, mens de europeiske medlemslandene ikke bidro med det de hadde lovet. Dette ga da Trump også høylytt uttrykk for, mens generalsekretær Jens Stoltenberg og alle de europeiske forsvarsministrene hørte på.

Senere har Trump kommet tilbake til det samme temaet gjentatte ganger. Ifølge New York Times sine kilder har han ved flere anledninger det siste året reist den samme problemstillingen; What’s in it for us? Hvorfor trekker vi ikke bare USA ut av denne forferdelig kostnadsdrivende alliansen? Europeerne bør klare seg egen hånd!

Den ene generalen etter den andre har som kjent forlatt sine poster i Trumps administrasjon. De har innsett at det nytter ikke å argumentere med en person som verken skjønner hva de sier, eller er interessert i å lytte til dem. Ingen vet når presidenten blir lei av dette maset om den sikkerhetspolitiske situasjonen rundt omkring i verden. Trump har allerede trukket USA ut av Paris-avtalen og en rekke andre internasjonale avtaler og fora. Frykten i hele det amerikanske, sikkerhetspolitiske etablissementet for at de en morgen våkner til en nattlig tweet fra presidenten, der han forteller at han har bestemt seg for å si farvel til utgiftsposten NATO, er voksende.

Denne situasjonen er altså ikke helt utenkelig. Trump styrer etter innfallsmetoden. Og han er troende til nesten hva som helst. At han etter artiklene i New York Times de siste dagene, har gått ut og sagt at han støtter NATO hundre prosent, er bare gyldig til han har bestemt seg for å si det motsatte. Den politiske venstresiden i Europa og Norge kan oppleve at deres NATO-motstand en vakker dag har fått en mektig alliert. Man skal som kjent være varsom med hva man ønsker seg. Ønskene kan jo plutselig bli oppfylt.

Skulle det nesten utenkelige skje, at USA ikke lenger er Europas – og ikke minst Norges – sikkerhetspolitiske garantist, har Vladimir Putin nådd sitt store mål om å splitte Europa og USA. For Norges del betyr det at vi står forsvarspolitisk nakne. Det er ingen andre som vil komme oss til unnsetning etter en US-exit. Storbritannia har som kjent sitt å slite med om dagen, og det britiske forsvaret er for tiden i ganske dårlig stand. Situasjonen er ikke stort annerledes i Frankrike og Tyskland. Et NATO uten amerikansk deltakelse vil kort og godt være et sikkerhetspolitisk byggverk uten grunnmur.

Når det gjelder Norges situasjon, kan Erna Solberg og Frank Bakke-Jensen forberede seg på atskillige våkenetter dersom worst case-scenariet skulle bli en realitet. Vår statsminister har som kjent ikke hatt forsvarspolitiske investeringer som sin førsteprioritet – for å si det mildt. I en situasjon der amerikanerne trekker seg tilbake til sitt eget kontinent og lar Europa seile sin egen sjø, kan jo den nye firepartiregjeringen begynne å regne på hva det vil koste å bygge et helt nytt og relevant, norsk forsvar.

Nå kan det jo hende at hele denne sikkerhetspolitiske dystopien ikke slår til, og at USA faktisk forblir i alliansen. Det vil likevel kunne bli ganske utfordrende for Solberg og Bakke-Jensen når de reiser til neste NATO-toppmøte i Brussel, og Trump oppdager at Norge ikke beveger seg mot målet om å bruke to prosent av BNP til forsvar, men faktisk går motsatt vei. Vi investerer for tiden mindre til forsvar målt opp mot BNP.

Alt tatt i betraktning, kan det være fristende å foreslå at Norge legger seg på den forsvarspolitiske linjen til Mogens Glistrup i det danske Fremskridtspartiet, som i sin tid foreslo et dansk forsvarsbudsjett på 100 kroner. Det ville dekke kostnadene til en automatisk telefonsvarer i det danske forsvarsdepartementet, som på engelsk og russisk svarte: «Vi overgir oss».

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse