Annonse

Trenger kvinner bedre bankråd?

Vi kvinner utgjør halvparten av bankenes privatkunder og har behov for minst like god rådgivning fra banken som menn. Jeg er i tvil om dette alltid er tilfelle.

Jeg vil oppfordre kvinner til å kreve bedre rådgiving av sin bank.

Den største «fattigdomsfellen» for kvinner er samboerskap. Mange dårlige økonomiske beslutninger blir tatt av kvinner som lever i samboerskap. Disse beslutningene kan sette dem på bar bakke ved samlivsbrudd. Kvinner i samboerskap er for sjelden medeier eller medlåntaker i felles bolig. Menn står tradisjonelt for kapitalutgifter til lån, mens kvinner betaler løpende kostander. Dette fører til at kvinner sitter igjen med pynteputer og gjenstander av lav verdi etter samlivsbrudd. Kvinner investerer lite i aksjer eller fond. kapitalgapet mellom menn og kvinner er så stort at det vil ta 200 år å jevne det ut. Denne økonomiske skjevhet må vi, sammen med bankene, motvirke. Flere kvinner bør ha samboerkontrakt og kreve å bli medeier i felles bolig.

Den mest provoserende reklamefilmen jeg har sett, er produsert av DNB. I fjor lanserte de sin likestillingskampanje der de ga barn “lørdagsgodt” basert på lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. Vi er alle enige om at dette ikke er rettferdig, men det som provoserte meg er at det kommer svært dårlig frem hva bankene egentlig ønsker å gjøre med urettferdigheten filmen illustrerer. Her er bankene også veldig forskjellige.

Jeg mener bankene må gi bedre økonomisk rådgiving til kvinner!

Kanskje er årsaken til problemene at kvinner er for dårlig representert i styrene som driver bankene. Kanskje skyldes det også at fordelingen av kapital i samfunnet er veldig skeivt fordelt mellom kjønnene. Men bankene bør gjøre mer for å jevne ut denne fordelingen.

Økonomisk selvstendighet er alfa og omega for å være et selvstendig menneske. Det kan ikke bli sagt ofte nok. Det er vanskelig å oppnå et likestilt samfunn der en så høy andel av kvinnene er økonomisk underlagt menn. Likevel har ikke denne utviklingen endret seg over tid. Derfor mener jeg at kvinner bør få bedre rådgiving etter livssituasjon og samlivsform.

Banken kan og bør gi bedre kunnskap til sine kunder ved å stille de riktige spørsmålene. Det burde også være i bankens interesse at kvinner har mulighet til å kjøpe seg en ny bolig, etter samlivsbrudd, og etablere t kundeforhold i banken

Her har bankene en rolle, de må tørre å si det som sant er: mange samboerskap havarerer. Da er det i samfunnets interesse at begge parter er sikret økonomisk. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse