Annonse
EKSPROPRIERING: Tromsø kommune har vedtatt å ekspropriere en eiendom på Kvaløya for realisering av Arctic Senter i Håkøybotn. Illustrasjonsfoto

Planene i Håkøybotn er et grovt overtramp mot både privat eiendomsrett og naturen

Trenger Tromsø egentlig et skisenter i Håkøybotn? Nei, mener Gisle Mjaatvedt.

Lille Blåmann og de andre bynære fjellene trenger ikke skiheis for å skape skiglede, det sørger den urørte naturen selv for

Den 8. mai 2014 fattet et enstemmig byråd vedtak om å ekspropriere en privat grunn i Høkøybotn for å gi muligheten å realisere planer om å bygge et skisenter på fjellet Lille Blåmann. Dette vedtaket begrunnes med store samfunnsinteresser for kommunen og regionen og byrådslederen sier at han tror det er et behov for et skikkelig alpinanlegg som vil gjøre godt både for innbyggerne og for turister.

I denne saken virker det som om våre folkevalgte virkelig har mistet gangsynet eller så blir de blendet av alle de fagre og tilsynelatende fantastiske planene som vil gjøre Tromsø til et nytt alpin-mekka.

Nord-Norge generelt og Tromsø spesielt har noe unikt som en ikke finner så mange andre steder i dette landet, tilgjengelig urørt natur. For 100 år siden var mer enn 50 prosent av Norges landareal urørt. I dag er der bare omtrent 10 prosent tilbake, og mye av denne naturen finner vi i vår vakre landsdel. Dette er hva som gjør landsdelen vår unik, dette er vårt varemerke. La oss beholde det slik.

Kanskje var planer om et storslått skianlegg en god idé for 30 år siden da planene så dagens lys, men verden har gått videre siden den gang. Turistene strømmer til Tromsø som aldri før, de vil oppleve vinter og nordlys i en natur som de ikke finner andre steder. I en natur som ikke er utbygd med allslags tilrettelegging som store skianlegg, skuterløyper, gigantiske hytteutbygginger og så videre. De vil oppleve det urørte, det genuine, naturen som den er fordi den har en verdi i seg selv.

Også for Tromsøs egne innbyggere er identiteten med det urørte det som skiller oss fra mange andre ski- og vinterdestinasjoner her i landet. Aldri har det vært mer aktivitet i fjellene i Troms enn nå. Både sommer og vinter strømmer byens befolkning ut i den uberørte natur og henter store naturopplevelser. Dette skaper naturvenner og holdninger om at ikke all aktivitet i naturen trenger å værer tilrettelagt, motorisert eller koste penger.

Lille Blåmann og de andre bynære  fjellene trenger ikke skiheis for å skape skiglede, det sørger den urørte naturen selv for.

Troms er et eldorado for toppturer både med ski på beina og på barmark. Hvorfor ikke bygge videre på det som et varemerke? Hvorfor kan ikke dette være det vår by er viden kjent for? Her er en genuin mulighet å skape gode positive naturopplevelser både for tilreisende og fastboende, med utgangspunkt i den tilgjengelige og urørte naturen. Alt er så umiddelbart rundt byen vår og dette vil gir oss et fortrinn fremfor andre destinasjoner som vi kan sammenligne oss med.

Politikerne har ingen problemer med å finne utallige argumenter for å bygge ned naturen for profittens skyld, men de evner ikke å finne et argument for å la naturen stå urørt som den er. De velger heller enkle løsninger som andre har gjort før dem, de ønsker ikke å se andre muligheter eller potensialet i det opplagte.

For utbyggerne har naturen kun én verdi og det er den som kan telles i kroner og øre. For å fremstå som om de har til hensikt å gi  regionen noe den virkelig trenger, noe som alle vil dra nytte av, pakker de det inn i et gildt gavepapir og får politikerne med på narrespillet. Det er både politisk fallitt og et svik mot kommende generasjoner. Det kan kun beskrives med ett ord: trist.

Om denne sake hadde handlet om utbygging av «monstermaster» for kraftfremføring eller om utbygging av  en vindmøllepark for å gi økt kraft kapasiteten til byen, ville vi ha skreket opp, lenket oss fast og tydd til sivil ulydighet for å stoppe utbyggingen. Selv om det ville ha vært av mye større samfunnsnyttig betydning enn et skianlegg. Nå står vi bare som tause bivånede stumtjenere og ser på at noen få rike får berike seg selv enda mer. Noe de vil gjøre ved å tilrive seg en annen manns grunn uten samtykke fra denne, og det med våre politikere som applauderende håndlangere. Dette er et grovt overtramp mot både privat eiendomsrett og naturen. 

Kanskje det er på tide å spørre seg selv om det påståtte behovet for dette anlegget med tilhørende hytteby og hoteller virkelig er reelt, og om prosjektet egentlig har livets rett.  Hverken Tromsøs befolkning eller tilreisende turister har noe å tape på å legge denne ballen død nå, bare alt å vinne.

De eneste som har noe å tape er utbyggerne som står bak og presser på.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse