Annonse
PLANER: Med et stort parkanlegg på Prostneset som henger sammen med den nyoppussede kirkeparken og deler av Storgata, blir dette veldig bra for byen. Illustrasjon: Arkitektgruppen Cubus

Triveligere omgivelser for gamle Roald

Tromsø både trenger og fortjener dette løftet.

Roald Amundsens plass skal få en real «makeover». Det skal bli mye større, finere og mer innbydende omgivelser for nasjonalhelten og polfareren, som fra sin sokkel i årevis har skuet ut over deler av havna og sundet i Tromsø. Nye Prostneset park kan være en realitet høsten 2019, hvis politikerne vil og investeringsbudsjettet til kommunen holder seg innenfor grønn sone.

Det vil gi et solid løft til et noe forkomment sentrum i Nord-Norges største by.

Jobben er for så vidt i gang. Deler av Storgata og Domkirkeparken er allerede under behandling for sin medtatte framtoning. Med et stort parkanlegg på Prostneset som henger sammen med renoveringen ved kirka, blir dette veldig bra for byen. Tromsø både trenger og fortjener dette løftet.

Prislappen er høy, hele 85 millioner kroner. Det er mye penger for kommunen som også har andre viktige investeringsprosjekter. Men tiden er overmoden for å gjøre noe med Tromsø sentrum. Handelsstanden sliter og flykter til de store kjøpesentrene i utkanten av byen. Barnefamilier gjør det samme. For hva skal de vel i sentrum etter? Stort sett en steinørken med lite å foreta seg for de små.

Småbarnsmamma Siril Alm sa dette til Nordlys: ­_ Det er ingenting som gjør det aktuelt å ta med de minste barna til byen en lørdag. Man kan ikke friste ungen med at vi skal finne på noe gøy i byen, for det er ingen ordentlig lekeplass der.

Nå har hun og andre foreldre gått i bresjen for en lekeplass i sentrum. Den bør så absolutt komme, og på et eget sted i sentrum, der de aller minste kan boltre seg i trygge omgivelser. Poenget er imidlertid at parken på Prostneset må være en familiepark, der det også er rom for både lek og avslapping for byens yngste innbyggere. I dag er det Strandtorget som fungerer som samlingssted for småbarnsfamiliene. Det er mindre egnet på grunn av lite areal og manglende trafikkskjerming, og på gode dager er det så trangt om sitteplassene at torget minner om et fuglefjell.

Svært mange av de som besøker Tromsø, ankommer byen med skip. Prostneset park vil derfor bli en svært viktig del av byens inngangsparti. Med videre linje til kirkeparken og den nyoppussede delen av Storgata, gjør dette noe med førsteinntrykket av byen.

Og parkplanene appellerer. Da Nordlys tok en runde i bygatene og spurte folk hva de synes, var reaksjonene utelukkende positive. Det eneste man stusset på ved tegningene, var at det var lite trær og beplantning. Folk savner byrom , men de bør ha flere innslag av grønne elementer. En annen reaksjon var at det også bør komme kafeer og uteservering i gatene rundt parken.

I kjernen av sentrum har vi strengt tatt bare to åpne plasser mot havet hvor folk kan ferdes: Stortorget og Strandtorget. Begge grunnlagt i ei tid da ferdselen over sundet gjorde det nødvendig med egne steder for passasjerankomst, lossing av varer og småhandel.

Byen har vokst med mange tusen innbyggere siden den gang, og behovet for byrom har ikke blitt mindre, dersom vi ønsker et attraktivt og levende sentrum. Derfor er det bra og betimelig at planene om Prostneset park kommer nå og settes i sammenheng med både den nye havneterminalen og oppussingen i Storgata og kirkeparken.

Dette blir et flott løft for Tromsø sentrum.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse