Annonse
HØYRE I TRØBBEL: En hardt presset helseminister kom onsdag ettermiddag til Tromsø for å drøfte krisen i luftambulansetjenesten med sykehus-ledelsen og helsearbeidere som daglig møter utfordringene. Til høyre, UNNs styreleder Roald Linaker. Foto: Ola Solvang/Nordlys

Høyre trenger førstehjelp i nord

Hos Høyre i nord er det økende uro over de politiske kostnadene luftambulansesaken påfører partiet.

Høie har endret noe av sin retorikk

Høyre ble nesten feid helt av banen som ordførerparti i Nord-Norge ved kommunevalget i september, og nå frykter mange i partiet at Høyre også skal bli utradert som stortingsparti i 2021. Ingen kan huske sist Høyre hadde en vinnersak i nord.

Stortingsvalget er nå bare 20 måneder unna, og Høyre befinner seg i en lang og tung motbakke i landsdelen. Da kan partiets mandater i de nordligste fylkene være i fare.

I deler av partiet i nord er det økende uro over de politiske kostnadene ved luftambulansesaken. Alle som er tett på velgerne ser hvordan helseministeren gjennom prosessen har trådt frem som symbolet på et parti som er i utakt med distriktene.

Blant enkelte ledende Høyre-politikere i landsdelen er det bekymring over helseministerens byråkratiske tilnærming til krisen. Det har ført til at partiet har havnet i dødens posisjon; ett hundre prosent assosiert med et selskap som til slutt utløste krisestab i det regionale helseforetaket.

De siste dagene har Bent Høie riktignok endret noe av sin retorikk rundt Babcock. Det kan se ut som fredningstiden er over. Omsider har han benyttet ord der han erkjenner det opplagte, at man har å gjøre med et selskap som leverer langt under det man kan forvente når man er tildelt en kontrakt med Staten til en verdi på 2,6 milliarder kroner.

Men mange oppfatter likevel Høyre som partiet som lenge har stått last og brast med et selskap som etter fem måneder ennå ikke har levert det de har lovet.  Det er neppe et eksempel til etterfølgelse for andre næringsdrivende som deltar i konkurranser om offentlige anskaffelser.

Høie har i stor grad lent seg på helseforetakene som ga anbudet til Babcock. Det kunne vært annerledes, om det hadde vært en armlengdes avstand mellom de som har valgt leverandøren, og de som skal implementere tjenesten. I tilfellet Helse Nord og Luftambulansetjenesten HF er det nøyaktig de samme folkene som har valgt leverandør, som er ansvarlig for driften etterpå.

Da har det lett for å gå prestisje i saken. Det sitter selvfølgelig langt inne å sette hardt mot hardt når du selv har valgt løsningen som ikke fungerer. Denne logikken har naturligvis skapt store problemer for Høie. Han har i liten grad lagt uavhengige, selvstendige vurderinger til grunn i sin håndtering av saken. Dermed har han blitt drevet fra skanse til skanse, og blitt skyteskive for frustrasjonen i nord.

Men større fleksibilitet kunne Høie hatt en mulighet til å bli helseministeren som løste krisen. Men om han vil vise handlekraften som må til, gjenstår å se. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse