Annonse
Høyres kommunalminister Monica Mæland har viklet seg inn i en ny konflikt i Nord-Norge

Trøbbel for Mæland

Monica Mæland har rotet seg inn i enda et stygt uføre i Nord-Norge.

Man skulle tro hun hadde nok med de gjenstridige finnmarkingene, som har reist seg i protest mot å bli tvangssammenslått med Troms.

Men nei. Nå har kommunalministeren i tillegg sørget for å hisse på seg Narvik og store deler av Ofoten. Det koker i leserbrevspaltene i lokalavisa Fremover. Og selv Mælands egne partifeller går langt i å anklage Høyre for å ha avviklet folkedemokratiet i nord.

-Vi opplever en urovekkende arroganse fra Kommunaldepartementet, sier gruppelederen i Narvik Høyre, Paul Rosenmeyer til VG.

Planen om å slå sammen Narvik, Ballangen og Tysfjord var kommet langt. I et hav av protest nordpå så dette ut til å bli en gladhistorie om kommuner som av egen fri vilje ville gå til alters for å gifte seg med naboen. Men allerede før bryllupet rakk å stå, har ekteskapet havarert. Mandag kveld besluttet fellesnemda i de tre kommunene å legge ned sitt arbeid med øyeblikkelig virkning.

Det er en dramatisk beslutning. Som betyr at noen frivillig sammenslåing ikke kommer til å bli gjennomført av kommunene selv.

Situasjonen er snudd på hodet i løpet av få dager. Dersom Tysfjord, Ballangen og Narvik skal slås sammen, blir det uten medvirkning fra de det gjelder. Da må Mæland komme nordover og gjøre jobben selv, med tvang.

Årsaken til raseriet - slik de tre kommunene selv ser det -  handler om å respektere flertallsbeslutninger.  De tre var i fellesskap enige om en grense mellom den nye storkommunen og Hamarøy i sør. Den skulle gå midt i Tysfjorden, helt i tråd med anbefalingen fra fylkesmann Hill Marta Solberg i Nordland.

Men på bakrommet har Mæland tilsynelatende besluttet at det skal være annerledes. Og kommunene begriper simpelthen ikke hvorfor noen med virketrang på et kontor i Oslo måtte rote til lokale prosesser som gikk på skinner. Det viser seg nemlig at statsråden går inn for det såkalte «ekstreme alternativet», hvor Tysfjord blir delt opp på en måte som gjør at mesteparten av kraftinntektene tilfaller nabokommunen Hamarøy.

Det betyr at hun har trosset det store flertallet i den nye Narvik-kommunen, og istedet valgt å lytte til Sametinget. Saken går fra vondt til verre når Narvik, Tysfjord og Ballangen får blankt avslag når de ber om innsyn i korrespondansen mellom Sametinget og departementet. Det skal de først få etter at avgjørelsen er tatt.

Sametinget har utnyttet sin rett til å bli hørt gjennom konsultasjoner, og har fått medhold. Og Tysfjord har jo en stor samisk befolkning. Nå har Sametingets syn blitt tillagt avgjørende vekt. Spørsmålet er om regjeringen kunne valgt en annen og mindre konfliktfylt vei for å ivareta samiske interesser. Det kan være krevende å forstå hvordan streker på et kart skal ha avgjørende betydning for samisk hverdagsliv i et geografisk begrenset område.

Slik det ser ut nå, kommer Høyre til å bli hardt straffet av velgerne helt nord i Nordland ved kommunevalget om et drøyt år. Mange har merket seg det de oppfatter som en inkonsekvent og vilkårlig logikk i Nord-Norge. I Finnmark sier kommunalministeren at beslutningen om sammenslåing med Troms er tatt av et flertall på Stortinget, og derfor må respekteres av alle.

I Narvik og Nordland mener hun åpenbart at flertallets vilje ikke har noen verdi overhodet. Monica Mæland gjør absolutt alt som står i hennes makt for å komme på kant med nordlendingene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse