Annonse
Anne Husebekk, som ble lege og universitetsrektor, er også med i portrettutstillinga som viser noen kvinnelige forskere og deres karrierevalg. Foto fra utstillinga "Trodde du?" ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Privat / David Jensen

Trodde du at naturvitenskap og teknologi ikke var for deg?

Trodde du at damer ikke er interessert i satellitter og droner, spilldesign, klima og miljø, energieffektive hus, teknologiledelse, immunologi, fiskeri, biologi, romvær, sykdomsfremkallende bakterier og virus, lasere, eller klimagasser? Det stemmer ikke. Portrettutstillingen «Trodde du?» fra UiT viser frem noen av våre kvinnelige forskere og deres karrierevalg. Portrettene har vært utstilt på Rådhuset i Tromsø, og er tilgjengelig digitalt via nettsidene til UiT. Forskerne som portretteres, representerer forskjellige retninger innen naturvitenskap og teknologi og står i front i kunnskapsutviklingen. Vi trenger flere slike kvinner og menn som vil være med å skape bærekraftige samfunn.

I disse dager søker mange unge seg til høyere utdanning. Det er utfordrende å velge riktig i mylderet av studietilbud og studiesteder. Mange har en framtidsdrøm som styrer valget, for andre er valget mer tilfeldig. Kjønn spiller også inn i studievalg. Flere jenter søker til de kvinnedominerte fagområdene, og flere gutter til de mannsdominerte. De beste løsningene utvikles imidlertid i sammensatte miljø hvor begge kjønn er representert. Vi trenger team av personer med ulike erfaringer og måter å tenke på, som også kan samarbeide på tvers av tradisjonelle fagdisipliner. Det er fortsatt slik at kvinner er underrepresentert i flere av realfagene. Vi oppfordrer derfor flere jenter til å vurdere våre teknologiske og naturvitenskaplige studietilbud.

I år feirer UiT - Norges arktiske universitet 50 år. Det gir anledning til å se bakover på hva UiT har oppnådd. Like viktig er det å rette blikket fremover. Hvilke utfordringer må vi løse i vår landsdel, og hvordan kan UiT være med å bidra med sine ressurser til vekst og utvikling i nord? Det er umulig å forutsi hvordan samfunnet vårt vil se ut om nye 50 år. Men det vi vet er at naturressursene fortsatt vil være viktige, og at teknologi og digitale løsninger blir en sentral del av samfunnet. Da er det behov for mennesker med høy teknologisk og naturvitenskapelig kompetanse, som kan forvalte og finne gode løsninger.

UiTs strategi «Drivkraft i nord, mot 2022» tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål med forvaltning av naturressurser som et viktig moment. Dette gir et sterkt signal om at UiT vil bidra til at utviklingen i nord skal gjøre landsdelen til et godt sted å leve, også for generasjonene som kommer etter oss. Kjennetegnet på de gode løsningene vil med andre ord være at vi forvalter nordområdene på vegne av andre enn oss selv. Dette berører næringer som turisme, havbruk, gruvedrift, transport, utbygging av fornybar energiproduksjon og utnyttelse av olje og gassforekomster. UiT bidrar til kunnskap og forståelse om samspillet mellom natur, klima, teknologi og samfunn i nord. Dette gir grunnlag for en sunn utvikling i sårbare arktiske områder.

Trodde du at naturvitenskap og teknologi ikke var noe for deg? Kanskje du skal tro om igjen. Husk søknadsfrist 15.april!

  • Annfrid Sivertsen, prodekan utdanning, fakultet for naturvitenskap og teknologi, UiT
  • Camilla Brekke, prodekan forskning, fakultet for naturvitenskap og teknologi, UiT
  • Ragnhild Johanne Rensaa, prodekan utdanning, fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, UiT
  • Monica A Sundset, prodekan utdanning, fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT
  • Michaela Aschan, prodekan forskningsutdanning, fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT
  • Kathrine Tveiterås, dekan, fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse