Annonse
KALD TUR: Beate Holte (32) og hunden Ivo (2) måtte reise i et lasterom på hurtigbåten fra Engenes til Tromsø. Foto: Jørn Normann Pedersen

Troms Fylkestrafikks hundeskrekk

I andre fylker og på andre båter er hunder hjertelig velkomne inne i salongene. Det synes å ha gått veldig bra. I Oslo og andre større byer er det absolutt ingen problemer med å ta hund med på tog, trikk eller buss. Folk flest overlever. Ja, selv i drosje kan du ha med hund.

For et par uker sida, midt i mars med klarvær og sprengkulde kunne vi i avisa Nordlys lese om Beate og hennes hund Ivo som ville reise med hurtigbåt fra Engenes til Tromsø. Det burde hun – etter Troms Fylkestrafikk sin mening ikke ha funnet på.  På hurtigbåtene er hunder åpenbart livsfarlige noe som kan medføre enorme lidelser både for besetning og noen hundre passasjerer. 

Da Beate og hennes skumle hund kom om bord fikk hun klar beskjed om at Ivo var sterkt uønsket om bord. Det kunne finnes allergiske passasjerer om bord. På hurtigbåtene er det, som kjent, tilrettelagt for mennesker med alle mulige funksjonshemminger – på veg til eller fra UNN. Eller er det ikke sånn?

Løsningen for Beate fra Engenes og hennes hund fikk beskjed om å oppholde seg i et iskaldt lasterom i tre timer på veg til Tromsø. Der kunne de sitte og bli befraktet. At hun måtte betale full pris for denne servicen forstår vel de fleste.  Allerede da båten kom til Brøstadbotn beklaget Beate seg forsiktig over at hun frøs. Hun var iskald.  Da fikk hun umiddelbart tilbud om å gå av båten – I Brøstadbotn. Hun hadde jo allerede betalt full billett – så det var lite å tape for båtens eiere. Dette var dessverre lite aktuelt da både hun og hund skulle med fly fra Tromsø by til Svalbard ganske rett etter hurtigbåtens ankomst til Tromsø. Å gå fra Brøstadbotn til flyplassen i Tromsø på et par timer var lite aktuelt. Denne servicen måtte hun da dessverre takke nei til. 

Dette nye reisetilbudet i lasterom forklarer Troms Fylkestrafikk med at to ordinære båter var ute av drift og at dette var eneste mulige løsning i reservefartøyet. Hadde de ordinære båtene vært i drift hadde de nok fått et tilbud i bur i en krok bak toalettene. Både hund og hun som var passasjer?   

Så går det nok an å stille noen kritiske spørsmål til denne befraktningsmåten av både hund og passasjer. Første spørsmål er: Når Troms Fylkestrafikk og rederi er så opptatt av passasjerenes helse med tanke på allergier – er det da særlig fornuftig å transportere passasjer og hund i et iskaldt lasterom midt på kaldeste vinteren? Er ikke det rett og slett ulovlig – både av helsemessige grunner og sikkerhetsmessige grunner? Er ikke dette et grovt brudd på det som finnes av lover og regler for passasjertransport? Og hva blir konsekvensene av et slikt grovt brudd? Og det at problemet oppsto på grunn av at to ordinære båter var ute av drift må vel være et ansvar som tilligger Troms Fylkestrafikk – og ikke alle aktuelle passasjerer som får et minimum av informasjon. 

Men mitt hovedspørsmål er: Er hunder i Troms mye farligere enn hunder i resten av landet. I andre fylker og på andre båter er hunder hjertelig velkomne inne i salongene. Det synes å ha gått veldig bra. I Oslo og andre større byer er det absolutt ingen problemer med å ta hund med på tog, trikk eller buss. Folk flest overlever. Ja, selv i drosje kan du ha med hund. Og sånne spørsmål synes jeg det er naturlig å stille – med all respekt for alle de som sliter med ulike allergier. Jeg er selv en av dem. De regler og begrensninger som finnes mange steder med tanke på hund – er merkelig nok helt fraværende i store deler av landet. Hvorfor er det slik?  Er folk mindre allergiske i Oslo eller på Vestlandet?

Er det kanskje slik at Troms Fylkestrafikk og andre bør ta kontakt med ulike transportører i andre deler av landet og spørre om hvordan de løser hundeproblemet uten å bruke lasterom eller bur?  Og til slutt: Hva sier denne fortellingen fra virkeligheten om serviceholdningene hos rederi og Troms Fylkestrafikk? 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse