Hans Jacob Bønå, Høyre-ordfører i Vadsø, her fotografert sammen med statsminister Erna Solberg.

-Troms har forregnet seg kraftig

La meg først få uttrykke min tillit og ja, også beundring for forhandlingsutvalget fra Finnmark fylkeskommune, som har jobbet beinhardt for Finnmark over tre forhandlingsmøter med Troms. Det var svært fornuftig av fylkestinget å sende en tverrpolitisk delagasjon for å møte Troms. Her er både Høyre, AP, SV og MDG representert og de har, etter hva jeg forstår, jobbet veldig godt sammen. Det gleder meg. Det er et viktig oppdrag de har, nemlig å skape den best mulige rammen for sammenslåingen av Finnmark og Troms.

Dessverre må jeg med beklagelse melde at beundringen for Troms sitt forhandlingsutvalg ikke er til stede. Ja, så sterkt må jeg si det når det nå mer og mer kommer for en dag hvilken innstilling de har hatt til forhandlingene. Her har nok den velkjente AP-arrogansen slått inn. Det var nok ikke meningen, men det hodet er fullt av renner jo som kjent ofte munnen over med. Til og med SP i Troms ser ut til å være rammet av samme arroganse og det må jo være flaut for «distriktspartiet» SP at de gjennom forhandlingsutvalget fra Troms så til de grader kjemper for mer sentralisering.

Troms har jo også, i motsetning til Finnmark, valgt å sende fylkesrådet til forhandlingen. Altså har de utelatt opposisjonen og tenker at dette skulle de ta hånd om selv. Det er fristende å spørre rådsleder Ørnebakk nå når bruddet er et faktum: Hvordan synes du dette gikk?

Det er selvsagt arbeiderpartiets Ørnebakk sitt privilegium å kun ta sine rådsmedlemmer med i forhandlingene, men særlig smart er det ikke. Kanskje det viser en forskjell i arbeidsmetoder i de to respektive fylkene? I Finnmark står vi sammen i vanskelige tider. Da utviskes mange partigrenser og man jobber i lag. Vi har mye å lære av Troms, men på dette punktet har de kanskje noe å lære av oss?

Vadsø er en administrasjonsby. Her har vi med glede vært vertskap for tilflyttere som med sin høye utdanning og nye impulser har fått sjansen her hos oss. Her bor de og lever sine liv. Det at vi er administrasjonsby for Finnmark ble bestemt for lenge siden, faktisk har vi ivaretatt dette ansvaret i snart 200 år.

Det har vært en berikelse for Øst-Finnmark at fremsynte folk i sin tid fant ut at det ikke var kjøttvekten som skulle avgjøre alt. I et moderne samfunn med moderne kommunikasjon og folk som er mer vant til å reise enn noensinne, vil det være håpløst gammeldags å argumentere for at alt må være på det største stedet.

Vi er glade i våre tilflyttere. De beriker byen vår. De bidrar til at Vadsø er en stor kulturby, de handler sine varer på lokale butikker, og de lar sine barn vokse opp her. Slik bygges østfylket. Hva er det Troms forlanger? At vi skal gi fra oss alt dette?

Nei, jeg ber om at Troms Fylkesting som består av flere enn AP og SP realitets orienterer fylkesrådet sitt slik at de i det aller minste møter til forhandlingene med forhandlinger som mål og ikke utflytting av viktige funksjoner fra Øst-Finnmark og byen jeg er så mektig glad i, Vadsø.

Det er lett å lure på om målet til Troms var å få til et brudd. Det skjønner jeg at mange gjør. De tror åpenbart at kommunalminister Sanner vil overgi Finnmark til dem. Her har de nok forregnet seg kraftig. Sanner er opptatt av at Troms og Finnmark skal bli enige. At det kun er en part som er interessert i å forhandle på ordentlig vis legger nok kommunalministeren merke til. Det vet jeg.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse