Annonse
EKSAMEN: I dag er det opptil hver fylkeskommune sammen med skolen å bestemme hvilke digitale hjelpemidler elever skal ha på den nasjonale eksamen. Troms KrFU mener staten burde sette opp felles retningslinjer som fylkene må følge opp fordi dette vil sørge for lik bruk av hjelpemidler. Foto: Steinar Schjetne

Troms KrFU krever likebehandling!

Troms KrFU krever at skriftligeksamen i videregående skole må ha lik tilgang ved bruk av hjelpemidler over hele landet. Det er grovt urettferdig at elever i noen fylker får bruke flere hjelpemidler enn elever i andre fylker.

Ingen skal ha mer eller mindre hjelpemidler enn andre skoler i Norge.

Troms KrFU krever at skriftligeksamen i videregående skole må ha lik tilgang ved bruk av hjelpemidler over hele landet. Det er grovt urettferdig at elever i noen fylker får bruke flere hjelpemidler enn elever i andre fylker.  

Det viser seg at her i Norge drives det forskjellig behandling når det kommer til bruk av hjelpemidler under skriftligeksamen. Eksamens-rushet er over for denne gang, men neste vår er det en ny eksamens-rush og hvis vi i Troms KrF kommer inn på tinget, da skal vi ha likebehandling under neste eksamensperiode.

Noen steder får elevene bruke forskjellige typer leksikonsider, FNs nettsider, NUPI og ulike ordbøker. Dette er ikke vanlig praksis over hele landet og det er rett og slett urettferdig for oss elevene på videregående.

Vi har alle hørt at nordnorsk ungdom gjør det dårligst i Norge når det kommer til skole. Vi scorer ikke like bra som resten av landet, men hvis det er slik at skolene nede i sør får lov til å ta i bruk flere hjelpemidler enn oss i nord, så er ikke det greit! Derfor har Troms KrFU fått KrF på fylkestinget til å følge opp saken under dette juni-tinget og det er vi glad for.

Hedda B. Huse, som er avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet har sagt til NrK: «Vi har ikke planer om å innføre nasjonale retningslinjer nå, men vurderer kontinuerlig endringer. Vi har blant annet gjort en endring i år som gjør at det blir likt innad i fylket med hjelpemidler».  Det er ikke godt å høre at de ikke har planer om å få endret dette. Slik det er i dag så kan vi risikere at ungdommen i Troms får mindre hjelpemidler på skriftlig eksamen enn elevene i Oslo på videregående.

I dag er det opptil hver fylkeskommune sammen med skolen å bestemme hvilke digitale hjelpemidler elever skal ha på den nasjonale eksamen. Troms KrFU mener staten burde sette opp felles retningslinjer som fylkene må følge opp fordi dette vil sørge for lik bruk av hjelpemidler.

Nå er det ikke er planlagt å gjøre noe med denne problematikken, men det vil være mulig å få til endringer før neste eksamen. Det er valg til høsten og hvis KrF i Troms får muligheten til å møte på Stortinget så vil vi sørge for at elever over hele  Norge skal ha tilgang til de samme hjelpemidlene. Ingen skal ha mer eller mindre hjelpemidler enn andre skoler i Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse