Annonse
Dagens Troms-benk på Stortinget: Elisabeth Aspaker (H), Kent Gudmundsen (H), Øyvind Korsberg (Frp), Martin Henriksen (Ap), Tove Karoline Knutsen (Ap) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Troms trenger stortingsrepresentanter fra sentrumspartiene

Hvorfor skal vi bare være representert på Stortinget med de store partiene når de gang på gang har motarbeidet nordnorske interesser?

Det er under ett år til neste stortingsvalg, og nok en gang peker meningsmålinger mot at de fem faste stortingsplassene fra Troms går til Ap, H og Frp. Dette er en situasjon som ikke gagner Troms.

Nå har Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre gått inn for å flytte Luftforsvarets 339-skvadron med Bell 412-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge flystasjon. Alle de tre partiene hadde representanter fra Troms, men klarte ikke å få med partiene sine på å la helikoptrene på Bardufoss bli værende. Derimot har sentrumspartiene som IKKE har stortingsrepresentanter fra Troms stått på for å beholde helikoptrene på Bardufoss og bevare flyplassen på Andøya. Dette er standpunkt som både er økonomisk fornuftig og samtidig god distrikts- og forsvarspolitikk.  Siste ord er ikke sagt i disse sakene og velgerne i Troms kan ved høstens valg rette opp i disse sakene ved å stemme på et av sentrumspartiene.

Hvorfor skal vi bare være representert på Stortinget med de store partiene når de gang på gang har motarbeidet nordnorske interesser?  

Holder vi oss til forsvarspolitikk, så se på Olavsvern som i sin tid ble bygget for NATO-midler og kostet mellom tre og fire milliarder kroner. Basens hovedoppgave var å støtte sjøforsvaret, undervanns- og missiltorpedobåter som operer mest i Nord-Norge. Basen var forpliktet til å støtte alliert virksomhet under forskjellige omstendigheter. 

I 2009 tok den rødgrønne regjeringen ordet for å selge Olavsvern. Taksten var 105 millioner, men ble solgt for 38 millioner. Arbeiderpartiet sørget for å  selge et stort forsvarsanlegg som kostet 3-4 milliarder å bygge til småpenger. Et anlegg vi i dag kunne ha god bruk for. I et intervju med stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet Tove Karoline Knutsen innrømte hun at hun stemte mot sin egen overbevisning i Stortinget i 2008. Hun måtte følge flertallet i partigruppen. Hvis det er en slik streng praksis i Arbeiderpartiet, så er det lite smart at tre av de  fem faste stortingsrepresentantene fra Troms kommer fra Arbeiderpartiet.  

Troms sine stortingsrepresentanter ønsker å gjøre mye godt for Troms, men etter at de blir valgt inn så blir de underlagt sine partigrupper på Stortinget. Troms er ikke tjent med en smal og tafatt Troms-benk på Stortinget. Forsvarspolitikken er bare et av flere områder hvor det hadde vært en stor fordel for Troms om vi hadde hatt stortingsrepresentanter også fra sentrumspartiene. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse