Annonse

«Tromsbanen» stopper i Narvik

Miljøer i Tromsø må gi opp kampen om jernbane og istedet jobbe for å styrke Ofotbanen, skriver Johan Petter Barlindhaug.

Igjen er luftslottet «Tromsbanen til Tromsø» blitt et varmt politisk tema.

Igjen er luftslottet «Tromsbanen til Tromsø» blitt et varmt politisk tema. Hovedargumentet er at dette er en lønnsom og miljøriktig måte å transportere fisk til Europa på. Det må i så fall være ferske fiskeprodukter da fryste produkter vil gå sjøveien.

Hvorfor skal all denne ferskfisken som jo produseres alle andre steder i landsdelen transporteres til Tromsø?

Når Hålogalandsbrua er ferdig vil det for de alle fleste steder i Troms, Vest-Finnmark eller Vesterålen som produserer ferskfisk være omtrent lik eller kortere kjøredistanse med bil til Narvik enn til Tromsø. Hvor ligger inntektspotensialet for et 10-talls milliarder i en jernbaneinvestering til Tromsø?

Dersom det skulle bli aktuelt med jernbane til Tromsø må den ende i en stor havn? Tønsnes er sett på som det naturlige valg, men det betyr at Tønsvikdalen er tapt som friluftsområde. Ønsker byens befolkning det? Neppe – så her er det behov for en adskillig mer nyansert debatt enn dagens politiske «hylekor» gir inntrykk av.

Det mest sentral tema for tiden er – hvordan gjøre Nord-Norge sterk gjennom økt samarbeid og satsing på regionale fortrinn. I denne debatten er det viktig at Tromsø kommer med sitt bidrag. Hva vil være bedre enn at Tromsø med alle sine fortrinn viser vilje til å støtte opp om andre byers fortrinn? Det mest åpenbare i den retning vil være å slå fast at Tromsbanen stopper i Narvik. Videre bidra til at Troms fylkeskommune gjør sitt beste for å bedre kommunikasjonen mellom Troms, Vesterålen og Narvik og styrke kapasiteten på Ofotbanen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse